Icon--npo Icon--EO Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--pinterestCircle Icon--facebook Icon--facebookCircle Icon--twitter Icon--snapchat Icon--instagram Icon--clip Icon--whatsapp Icon--pinterest Eva Logo

Eva's goede doel

In 2017 en 2018 steunt Eva een nieuw goed doel: vakopleidingen voor kansarme vrouwen in Colombia. Velen van hen zijn gevlucht voor de gevolgen van de burgeroorlog.

'Het is nooit te laat om naar school te gaan'

“Mijn man werkte in de mijnen en is daar vermoord door de guerrilla’s. Vrienden waarschuwden me dat de rebellen mij en mijn driejarige zoontje hetzelfde wilden aandoen. Daarom vluchtten we naar Bogota. Het enige wat we bij ons hadden, waren de kleren die we aanhadden.”

Ana Luz

November 2016 was een historische maand voor Colombia: toen tekenden de regering en de guerillabeweging FARC een vredesakkoord. Toch is de rust nog niet weergekeerd. Buiten de steden Bogota en Cartagena is het nog steeds onrustig, en in de sloppenwijken van deze twee grote steden leven miljoenen mensen – waaronder veel vrouwen - zonder toekomstperspectief. Dagelijks kampen ze met armoede en criminaliteit. De organisatie Conviventia, vanuit Nederland vertegenwoordigd door Woord en Daad, spant zich in om de leefsituatie van deze mensen te verbeteren. Een van hun activiteiten is een vrouwenvakschool, waar meerdere trainingen worden gegeven, zoals de opleiding tot bakker of schoonheidsspecialist. Voor deze vaktrainingen hopen we de komende anderhalf jaar geld bij elkaar te brengen door middel van collectes op Eva-evenementen, aandacht in het magazine en een vrouwenreis begin 2019. 

 

Vanaf eind september kun je op deze pagina meerdere verhalen lezen van vrouwen uit Colombia. 

 

Wat kun jij doen voor de vrouwen in Colombia?

• Bid voor de vele inwoners van de sloppenwijken, en voor de teamleden van Conviventia, die in soms onveilige omstandigheden hun werk doen om hen te helpen en te bemoedigen.

• Wil je het werk van Conviventia eenmalig steunen? Voor 25 euro kan een vrouw een maand lang naar school. Klik hier om te doneren.

Over Colombia

Colombia (ruim 47 miljoen inwoners) is een land dat in het noordwesten Zuid-Amerika ligt. Het land is enkele eeuwen gekoloniseerd geweest door de Spanjaarden, waardoor de voertaal Spaans is. Bogotá is de hoofdstad. Lange tijd werd Colombia geteisterd door een burgeroorlog tussen de heersende regering en linkse guerrillatroepen als Farc en ELN. In 2016 werd de vrede getekend, maar de gevolgen zijn in het land nog steeds zichtbaar. Armoede, drugshandel en criminaliteit zijn aan de orde van de dag, met name in de sloppenwijken rondom de grote steden. 

Eva's Goede Doel-reis naar Colombia

In het voorjaar van 2019 hopen we met een kleine groep vrouwen af te reizen naar Colombia om daadwerkelijk de handen uit de mouwen te steken bij de projecten van Conviventia.

Alle informatie over de reis, waaronder praktische gegevens, het inhoudelijke dagschema, de kosten en de betalingsregeling kun je vanaf begin november op onze website verwachten.

De projecten

We gaan Conviventia als volgt ondersteunen:

Vakopleidingen voor vrouwen

Tot en met het najaar van 2018 zal Eva – in samenwerking met EO-Metterdaad - tijdens onze evenementen en via de website en het magazine geld inzamelen voor Woord & Daad. Dit geld komt ten goede aan de vaktrainingen van Conviventia. In 2017 en 2018 wil Conviventia 1700 vrouwen vakonderwijs bieden op een van de twee vakscholen in Bogota en Cartagena. Een opleiding voor een vrouw duurt een jaar en is verdeeld in vier modules van drie maanden. Elke module kost tussen de 75 en 150 euro. Kijk voor meer informatie ook op de website van Woord en Daad.