Icon--npo Icon--EO Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--pinterestCircle Icon--facebook Icon--facebookCircle Icon--twitter Icon--snapchat Icon--instagram Icon--clip Icon--whatsapp Icon--pinterest Eva Logo
11 november 2016 in Eva culinair
Reageer

Proef de liefde: Red Velvet Cake

Heb je weleens liefde in een taart geproefd? Nou, bij Tante Suiker in Hilversum word je overspoeld met heerlijke creaties. Sharon, eigenaresse van de zaak, deelt haar favoriete recept: Red Velvet Cake.

Sharon de Graav

Sharon: "Ik mag een recept van ons delen met jullie. Dit was lastig om te kiezen,  maar ik ga voor ons huisrecept van de red velvet cake. De rode kleur staat voor liefde! In 2017 komt ons eerste bakboek uit en middels dit recept geef ik een glimp van de inhoud. Het is een uitgebreid recept, niet moeilijk, maar vereist wel veel geduld en rust om het recept goed te lezen en uit te voeren.


Tante Suiker staat voor ambacht en liefde voor bakken. In onze banketbakkerij werken wij in een hecht team en voelt het voor ons elke dag weer als een feestje om taarten te bakken.Wij verzorgen daarom ook baklessen voor mensen die dezelfde passie delen. Onze missie is iedereen weer lekker ouderwets aan het bakken te krijgen, geen kant-en-klare pakjes, maar eerlijke grondstoffen zonder synthetische e-nummers.

 

 

Recept: Red Velvet Cake

INGREDIËNTEN

Voor 12-14 personen

  • 260 gram witte suiker
  • 200 gram gezeefde bloem
  • 180 ml karnemelk
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 3 medium eieren
  • 20 gram cacaopoeder ongezoet
  • 3 el. vloeibare rode kleurstof (of 3 theelepels gel kleurstof)
  • 2 theelepels witte gedestilleerde azijn
  • 2 theelepels bicarbonaat(baking soda)
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel zout

INGREDIËNTEN ROOMKAASGLAZUUR:

  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 180 gram poedersuiker
  • 400 gram (harde) roomkaas, dit mag eigen merk zijn van de lokale buurtsuper
  • 1 theelepel vanille-extract of merg van 1 heel vanillestokje

 

BEREIDINGSWIJZE

Oven voorverwarmen op 175 graden.

Zet 1 springvorm klaar en vet deze in (20 of 22 cm.), dit kan het beste met een bakspray of gesmolten boter/olie en een kwastje. Om de taart beter te kunnen lossen na het bakken, is het optioneel om tussen de bodem en bakrand van de springvorm bakpapier te spannen.

Bloem, bakpoeder, zout en cacaopoeder in een grote kom mengen,

Boter dient op kamertemperatuur te zijn, deze los en luchtig kloppen met de mixer. Vergeet niet de randen te schrapen met een spatel, boter is luchtig als de kleur van geel naar wit verandert en zacht aanvoelt.

Suiker hieraan toevoegen en het geheel luchtig mixen.

Eieren hieraan toevoegen, mixen tot het goed gemengd is tot een egale massa.

Vanille toevoegen, goed mengen.

Karnemelk en kleurstof samenvoegen in een maatbeker.

Mixer op lage snelheid: eerst een deel van het bloemmengsel toevoegen, hierna de karnemelk, dan de rest van het bloemmengsel toevoegen en goed laten mengen. Ook hier is het belangrijk de randen van de kom met een spatel te schrapen.

Azijn en baking soda mixen in een klein kopje, laat het bruisen en voeg het snel toe aan de rest. Mix enkele seconden tot het goed is opgenomen.

Het baking soda en azijnmengsel zorgt voor de fluweelzachte structuur van de taart. Het is dus erg belangrijk om dit niet te lang te laten staan, anders verdwijnt de werking hiervan.

Beslag in bakblik gieten en 35-40 minuten bakken in de oven.

Het is belangrijk met een satéprikker te controleren door in het midden van de cake te prikken. Deze hoort droog eruit te komen. 

Zo niet, verleng per 5 minuten de baktijd.

Als de taart uit de oven komt, even laten afkoelen en lossen op een rooster.

Het duurt minimaal een uur voordat de taart helemaal is afgekoeld.

Snij met een scherp mes de bovenkant van de taart tot het gelijk en vlak is. Dit stukje cake kun je verkruimelen in een keukenmachine  met de hand of met ene scherp mes. Dit wordt later de decoratie op het glazuur van de taart.

Snij de taart doormidden in 2 gelijke delen.

 

BEREIDINGSWIJZE ROOMKAASGLAZUUR

Klop de roomboter (kamertemperatuur) samen met de poedersuiker op de hoogste snelheid.

Dit hoort heel erg luchtig gemixt te zijn. Ook hier de randen van de kom met een spatel schrapen, zodat alles gelijkmatig gemengd wordt.

Als deze massa luchtig is, voeg je (mixer op een lage snelheid) beetje voor beetje de roomkaas en als laatste de vanille erbij.

Je mixt dit alles tot het egaal is.

Als de taart is afgekoeld en doorgesneden, vul je de taart royaal met een derde van het glazuur.

Met de rest van het glazuur smeer je de cake in zijn geheel af. De red velvet taartkruimels strooi je over de taart.

De liefde straalt van het resultaat af en geef je aan diegene die jij heel erg liefhebt. 


Zoete Groeten, 
Sharon de Graav

Tante Suiker

Reacties