Icon--npo Icon--EO Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--pinterestCircle Icon--facebook Icon--facebookCircle Icon--twitter Icon--snapchat Icon--instagram Icon--clip Icon--whatsapp Icon--pinterest Eva Logo
23 mei 2017 in Eva culinair
Reageer

Boterzachte brownies

Vorige week bezorgde Annemarie ‘Heel Holland Bakt’ Pronk op de redactie deze heerlijke brownies. Ook proeven? Zo maak je ze zelf!

Ingrediënten, voor 30 brownies:

Karamelsaus

  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 50 ml water
  • 125 ml slagroom, op kamertemperatuur
  • 40 g roomboter, in blokjes
  • 40 g wittechocoladecallets (of fijngehakte chocolade)
  • snufje zout

Beslag

  • 6 eieren
  • 20 g vanillesuiker
  • 375 g roomboter
  • 375 g pure chocolade, in stukjes
  • 500 g kristalsuiker
  • 250 g bloem
  • 1 tl zout

Garnering

  • 125 g pure chocolade, grofgehakt
  • 140 g pecannoten, grofgehakt
  • 50 g witte-chocoladecallets (of fijngehakte chocolade)
  • 50 g purechocoladecallets (of fijngehakte chocolade)

Benodigdheden

  • Bakblik van ongeveer 20 × 30 cm
  • cornetje van bakpapier

Bereidingstijd: 30 minuten, oventijd 50 minuten

 

Aan de slag!

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C. • Vet het bakblik in. • Leg er een bakpapiertje in dat de bodem en twee zijkanten bedekt

Karamelsaus

  1. Deze saus vormt de tussenlaag in de brownie.
  2. Doe de suiker met het water in een pan met een dikke bodem en laat op middelhoog vuur karamelliseren.
  3. Zet ondertussen de slagroom, boter en chocolade klaar.
  4. Voeg de slagroom in één keer toe wanneer de karamel een mooie reebruine kleur heeft. Pas op, het kan gaan borrelen en een beetje omhoogkomen.
  5. Blijf roeren en verwarmen totdat alle karamel is opgelost. Haal de pan van het vuur, voeg dan de boter, de chocolade en het zout toe en roer dit tot een gladde saus.
  6. Laat de saus afkoelen, de karamel moet dik vloeibaar zijn. Verdun de saus als hij te dik is met wat extra slagroom.

Beslag

  1. Klop de eieren met de vanillesuiker 10 minuten in de staande mixer tot een zeer luchtige massa.
  2. Laat ondertussen de boter in een grote pan op laag vuur smelten.
  3. Smelt de chocolade in de boter. Roer tot een gladde massa en spatel vervolgens de suiker erdoor.
  4. Meng de opgeklopte eieren door de chocoladeboter.  
  5. Zeef de bloem met het zout en spatel dit ten slotte ook door het beslag.
  6. Giet de helft van het beslag in het bakblik en bak 25 minuten op een rooster in het midden van de oven.

Opbouwen

  1. Laat de eerste brownielaag een klein beetje afkoelen.
  2. Verdeel de afgekoelde karamel erover, houd hierbij ongeveer 1 cm van de rand vrij.
  3. Bestrooi de karamellaag met de gehakte pure chocolade en de helft van de gehakte pecannoten.
  4. Giet de tweede helft van het beslag hier voorzichtig overheen, bestrooi met de overgebleven pecannoten en zet weer 25 minuten in de oven.

Afwerken

  1. Laat de brownie helemaal afkoelen en verwijder hem dan uit het bakblik.
  2. Smelt de witte en de purechocoladecallets au bain-marie en trek met behulp van cornetjes van bakpapier of kleine spuitzakjes met chocola lijnen over de gehele brownie.
  3. Laat de chocolade uitharden.
  4. Snijd eventueel de randen van de brownie af: deze zijn vaak wat droger dan de binnenkant.  
  5. Snijd de brownie vervolgens in mooie vierkantjes.

Tip van Annemarie:

Laat de tweede helft van het beslag intussen niet te koud worden. Zet de kom met beslag bijvoorbeeld in een iets grotere pan met heet water. Op deze manier kun je het beslag goed vloeibaar houden, waardoor je het echt in het bakblik kunt gieten. Je kunt namelijk niet met je spatel het beslag verdelen, omdat je dan het beslag zult vermengen met de karamel.

Eva's Bake Sale!

Ben jij het liefst elke dag in de keuken te vinden? Geef je op voor Eva's Bake Sale, die plaatsvindt tijdens Eva's Zomerfestival. De jury wordt gevormd door de enige, echte Annemarie Pronk zelf! De lekkerste en origineelste drie taarten worden beloond met een prijs en vermelding in Eva-magazine. Stuur een mail naar eva@eo.nl, onder vermelding van 'Eva's Bake Sale'. 

Dit recept is afkomstig uit het boek van Annemarie: 'Heel Holland Bakt met Annemarie'. Meer baksels vind je op annemariebakt.nl.

Reacties