Eva Logo
10 december 2012

Aardbeienrecept

Een aardbeientrifle: een smakelijk recept voor elke feestelijke gelegenheid.

Voor deze aardbeientrifle is een grote trifleschaal ideaal. Als je een standaardtrifleschaal gebruikt, kunt je de hoeveelheden met een derde verminderen. Deze trifle ziet er prachtig uit, is gemakkelijk te maken en ook nog eens snel klaar: van begin tot eind ben je er 30-40 minuten aan kwijt. Voor ca. 10 personen (V)

 

Ingrediënten:

1 of 2 kant-en-klare gekochte cakes (afhankelijk van de grootte)

1,5 dl amaretto, cognac, grand marnier, cointreau of een andere likeur (naar wens)

800 g aardbeien, kroontjes verwijderd en in de lengte gehalveerd

250 g amarettikoekjes, verkruimeld

9 dl ongeklopte slagroom

merg van 1 vanillestokje of enkele druppels vanille-essence

100 g poedersuiker

200 g witte chocolade, geraspt

Benodigdheden:

Grote trifleschaal of glazen kom

Zet de trifleschaal op een groot dienblad, zodat je hem gemakkelijk kunt dragen. Snijd een van de cakes in plakjes van 5 mm dik en bekleed met een aantal plakjes de bodem van de schaal. Zorg ervoor dat ze mooi compact liggen, in een enkele laag. Duw stukjes die omhoog staan dus naar beneden. Besprenkel de cakelaag met wat van de drank naar keuze, als je die  gebruikt. Neem dan (zo mogelijk) aardbeien van ongeveer dezelfde grootte en druk ze omgekeerd met de gesneden kant tegen het glas. Herhaal dit rondom. Strooi wat  amarettikruimels over de cakelaag, tot een derde van de hoogte van de aardbeien.

Klop de slagroom stijf met de vanille en poedersuiker – tot bijna de dikte van roomkaas. Verdeel een derde van de room over de aardbeien en koekkruimels en strijk het oppervlak glad met de achterkant van een lepel. De laag room moet enkele millimeters boven de hoogte van de aardbeien uitkomen. De amarettikruimels blijven gemakkelijk hangen als je de room erover verdeelt; ik gebruik altijd een klein mesje om ze van de lepel te schrapen. Kijk van een afstandje naar uw meesterwerk in wording om te zien of de bovenkant van de room vlak is. Zo niet, veeg dan met een stuk keukenpapier rond de rand van de schaal en bestrooi met een laagje geraspte witte chocolade.

Herhaal de lagen tot de schaal vol is; eindig met een laag aardbeien.

Voor een extra feestelijk tintje kun je de trifle voor het serveren flamberen. Flamberen is niet moeilijk en de vlammen zijn weg zodra de alcohol is verbrand. Toch houd ik voor de  zekerheid altijd een groot pannendeksel bij de hand voor het geval ik de vlammen moet doven. Het effect is vergelijkbaar met dat van een sambuca die door de ober wordt aangestoken. Dus gebruik je alcohol, schenk dan aan tafel zorgvuldig wat drank over de trifle en steek die aan met een lucifer. Soms lukt het, soms niet, maar het is leuk om het te proberen. Laat de vlammen doven voor je de trifle gaat eten. De bovenste laag room zal dan een beetje gesmolten zijn maar geweldig lekker smaken!