Eva Logo
Asperger ADHD
29 oktober 2014 in Lijf & leven

‘We zijn altijd met ons vieren: God, mijn man, Asperger en ik’

Vanaf het eerste moment dat Alice Jan Harry ontmoet, is ze verliefd op hem. Eenenveertig jaar later is ze dat nog steeds, maar hun huwelijk herbergt naast liefde ook veel eenzaamheid, verdriet en onbegrepen pijn. Als in 2009 Jan Harry de diagnose ‘Asperger en ADHD’ krijgt, vallen de puzzelstukjes op hun plaats.

Alice (57): “Toen Jan Harry en ik net verkering hadden, leefde ik op een roze wolk. Hij was lief, hulpvaardig en nam me serieus, iets wat mij erg raakte. Het viel me wel op dat hij in het weekend zo veel sliep, maar dat schoof ik op een zwakke gezondheid. Ook merkte ik dat hij niet bij zijn gevoelens leek te kunnen; de reden daarvan zocht ik in het feit dat hij als kind twee zeer traumatische gebeurtenissen heeft meegemaakt en daardoor min of meer bevroren was. In onze vijf verkeringsjaren ervoer ik al wel een stukje eenzaamheid, maar anderzijds werd onze relatie juist sterker en hechter.

Tijdens mijn kraambed bijvoorbeeld kwam het echt niet in hem op om me iets te drinken of te eten te brengen

Toen ik 21 was, trouwden we. Al snel liepen we tegen problemen aan – vooral op het gebied van communicatie, emoties, seksualiteit en intimiteit. Ik kon nooit op Jan Harry aan. Zelfs wanneer hij met een door mij uitgeschreven boodschappenlijstje naar de supermarkt ging, was het maar afwachten wat hij mee naar huis nam. Een praatje in de winkel, een nieuw product… er hoefde maar iets te zijn wat zijn aandacht trok en heel zijn concentratie op het lijstje was weg. Verder kwamen dingen bij hem soms totaal anders binnen dan ze waren gezegd, wat veel verwarring en botsingen gaf. Ook kwam het wel voor dat hij mij compleet vergat; tijdens mijn kraambed bijvoorbeeld kwam het echt niet in hem op om me iets te drinken of te eten te brengen, gewoon omdat hij beneden volledig door de tv was opgeslokt.

Bij onverwachte dingen schoot zijn locomotief compleet uit de rails. Als ik bijvoorbeeld vroeg of hij me even weg wilde brengen als het ijzelde, ontmoette ik grote weerstand. Dat  kwam dan bij mij binnen als een afwijzing, maar dat was het niet – het was (weten we nu) gewoon zijn onvermogen om met een wijziging in zijn dagelijkse planning om te gaan.
Gaandeweg werd het door talloze voorvallen duidelijk dat Jan Harry veel behoefte had aan structuur en rust en dat het dagelijkse leven een doolhof voor hem is. Toch voelde ik al die tijd intuïtief dat Jan Harry’s gedrag een oorzaak had, dat hij niet expres de boel saboteerde. Ik kreeg er echter niet de vinger achter.

Betaald theedrinken

Pas in 2009 werd duidelijk dat Jan Harry een Asperger heeft. Dit kwam aan het licht toen hij na een auto-ongeluk maandenlang min of meer van de wereld was en de hele dag niets anders meer kon dan legpuzzels maken. De huisarts stuurde hem naar de psycholoog, maar dat was in eerste instantie geen succes, want er kwam geen verandering in zijn gedrag. Toen ik Jan Harry vroeg of hij daar slechts betaald thee zat te drinken – en Jan Harry deze opmerking aan de psycholoog doorgaf – werd ik uitgenodigd om het volgende consult mee te komen. In dat gesprek kreeg de psycholoog een heel ander beeld van Jan Harry, en opperde hij dat er naast de jeugdtrauma’s ook sprake kon zijn van autisme.

Asperger & ADHD

Ineens begon er bij mij een bel te rinkelen en moest ik denken aan een Eva-interview met Anja Trapman (AUT of the box). Ik had dat artikel altijd bewaard, en zocht het thuis onmiddellijk op. Toen viel het kwartje. Negen maanden later kreeg Jan Harry de diagnose Asperger en ADHD. Deze diagnose was een grote opluchting voor ons beiden door de (h)erkenning die het gaf. ‘Nu hoef ik niet meer zo op mijn tenen te lopen, ik heb echt iets,’ zei Jan Harry destijds met een putdiepe zucht. Zo heeft God het ongeluk doen meewerken ten goede.

Lees ook het verhaal van Miranda: 'Nu weet ik dat dingen misliepen door autisme, niet door onwil.'

Tekst: Marianne Grandia