Eva Logo
9 december 2015

'Als ze meedoen, merken ze dat het best makkelijk is'

Alice Molenaar is projectcoördinator van Present Utrecht. Utrecht is één van de deelnemende steden van de Eva-Present-dagen. Alice vertelt over haar werk en schetst een beeld bij de projecten in Utrecht.

Wat houdt je werk voor Present Utrecht in?
"Ik bemiddel tussen de groepsaanmeldingen en hulpvragen. Ik probeer een goede match te maken. Het is vrolijk werk! De vrijwilligers zijn blij, omdat ze iemand kunnen helpen. Ze geven iets van hun tijd, maar krijgen er ook veel voor terug. Daarnaast zijn hulpontvangers ook altijd heel blij. En om daartussenin te staan als Present-medewerker is echt het mooiste wat er is." 

Wat brengt het jou in je persoonlijk leven?
"Ik ben mij bewuster van hoe de samenleving in elkaar zit. We komen achter de voordeur bij mensen, in woningen waar je normaal voorbij zou fietsen. Wij helpen mensen die geen netwerk hebben. Het is niet vanzelfsprekend dat iemand een gezellig huis of een netwerk heeft. Wat bof ik eigenlijk dat ik zelf een netwerk heb als ik voor een grote schilderklus sta, realiseerde ik me hierdoor. Des te belangrijker is ons werk waarbij je eenmalig met vele handen een groot verschil kunt maken en iemand aan een nieuwe start helpt."

Wat organiseert Present Utrecht tijdens de Eva-Present-dagen?
"Wij organiseren twee sociale projecten bij een woonzorgcentrum, een high tea en spelletjesmiddag. Deze projecten worden begeleid door een activiteitenbegeleider op locatie, die iets vertelt over de doelgroep dementerende ouderen. De bewoners vinden het heerlijk om gewoon mens-tot-menscontact te hebben met een persoon van buitenaf, een glimlach is vaak al genoeg!"

Wat wil je de Eva-lezeressen meegeven?
"Ik hoor wel eens van mensen dat ze aan het begin twijfelen of ze mee zullen doen en de deelname spannend vinden. Als ze meedoen, merken ze dat het best makkelijk is. Ik kan wel vertellen hoe leuk het is, maar je moet het eigenlijk zelf ervaren."

Wat verwachten jullie van de Eva-Present-dagen?
"Ik verwacht een heleboel enthousiaste dames. Het is een samengestelde groep, dus we nemen een momentje om elkaar te leren kennen. En ik verwacht dat ze een hele gezellige middag met elkaar hebben. En voor de mensen die dit nog nooit hebben gedaan, zal dit een ervaring zijn die je lang bijblijft."

Een aantal leuke reacties van mensen die geholpen hebben bij een Present-project:
"Wat me het meest is gebleven? De mensen, dat ze zo blij waren. Maar het was zeker ook mooi voor mezelf. Ik ga zelden om met mensen met een verstandelijke beperking en het is me zo meegevallen. Ook dat je heel makkelijk met ze om kunt gaan en dat contact leggen vaak helemaal geen probleem is."

“Het geeft zoveel voldoening om iemand te helpen die je niet kent, maar die hulp nodig heeft.”

“Een man van 95 heeft de hele avond met een van ons gedanst. Hij was hier zichtbaar van aan het genieten.”

Meedoen bij jou in de buurt? Geef je dan hier op!