Eva Logo
10 december 2015

'Het is een verrijking voor je persoonlijk leven'

Annet Perdijk is algemeen coördinator van Present Gouda. Gouda is één van de deelnemende steden van de Eva-Present-dagen. Annet vertelt wat je kunt verwachten en wat haar werk voor Stichting Present inhoudt.

Wat kunnen de Eva-lezeressen verwachten?
"Op zaterdagmiddag gaan de Eva-lezeressen naar een verzorgingstehuis om borden te versieren met ouderen. De één-op-één aandacht en de ontmoeting staan centraal. De ouderen ervaren dat ze gezien worden en voelen zich daardoor bijzonder - ze denken: wauw die mensen komen hier speciaal voor mij. Het zijn de kersen op de taart. Als je met een groep bent, kun je veel meer doen dan de normale hulpverleners. Je maakt echt verschil. De groep Eva-vrouwen is van harte welkom om daar een creatieve middag te beleven." 

Als ik nog twijfel om mee te doen?
"Er is aangetoond dat zelfs een paar uur vrijwilligerswerk al kunnen bijdragen aan een verrijkende ervaring voor de cliënt en jezelf. Ervaar gewoon eens wat het met je doet als je een paar uur tijd doorbrengt met iemand die kwetsbaar is. Dit doet echt iets met je, het is een verrijking voor je persoonlijk leven. Die paar uur voor jou, hebben een langdurig effect op de ouderen. Je kunt het gebod van elkaar liefhebben, erg concreet maken door mee te werken aan dit project." 

Wat houdt jouw werk voor Present in?
"Ik ben vooral verantwoordelijk voor de matching tussen het aanbod en de hulpvraag. Ook doe ik de organisatie van de projecten. Maar ik doe dit niet alleen, vrijwilligers ondersteunen mij. Al die projecten die je matcht, moeten zorgvuldig worden begeleid en voorbereid. Het mooie van mijn werk is dat je echt iets kunt bijdragen aan de samenleving. Al die momenten en matches dragen bij aan verbondenheid tussen mensen. Dat maakt mijn werk dankbaar."

Wat is het leukste project dat je hebt gedaan met Present Gouda?
"Het leukste project was bij ons vijfjarig jubileum in 2014. We organiseerden toen de ‘presentaffete’ - een estafette van projecten. Hieraan deden allerlei soorten groepen mee: kerken, flexwerkers en ook ons eigen operationeel team.
Ons operationeel team heeft een vrouw met vijf kinderen geholpen. We hebben in een avond de hele hal gesausd en deuren geverfd. Dit heeft echt verschil gemaakt voor haar leven. Als team was het hartstikke gezellig, en die vrouw kreeg er een enorme positieve boost van. Het opent deuren en geeft vertrouwen voor de toekomst. De dankbaarheid die je ziet, is geweldig."

Meedoen bij jou in de buurt? Geef je dan hier op!