Eva Logo
20 januari 2016

Blog oktober

In Nederland heb ik een andere identiteit gekregen. Ik ben nu vertaler en tekenaar.
                 

Vroeger was ik zendelinge. Ik maakte deel uit van een almaar groeiend team, en we hadden allemaal hetzelfde doel: mensen bekend maken met het evangelie. We kwamen uit verschillende landen met verschillende achtergronden, maar dat ene doel schiep eenheid. We leefden van een achterban, en ik overdrijf niet als ik zeg dat ik al die vijftien jaar op het veld nauwelijks met het onderwerp geld bezig ben geweest. Onze achterban was ongelooflijk trouw en we zijn nooit iets tekort gekomen. Dat is bij sommige andere zendingswerkers wel anders, en dat lijkt me heel moeilijk.
                 

Nu moeten Marten en ik voor ons eigen inkomen zorgen. Dat is toch ook heel leuk en spannend. Ik kneep hem wel, want hoewel ik was geaccepteerd als freelance vertaler bij Kok, had ik nog geen boek gekregen om te vertalen. Maar een week nadat we in Nederland waren aangekomen, kreeg ik een vertaalopdracht!
                 

Naast het vertalen wilde ik een atelier opzetten. Tekenen heb ik mijn hele leven al gedaan. Zou het lukken om met dat tekenen wat inkomen te verwerven? Mijn eerste opdracht kreeg ik wonderlijk genoeg al voordat ik goed en wel begonnen was. De avond voordat we op het vliegtuig naar Nederland stapten, kreeg ik een Facebook-berichtje: kun je bloemen voor mij tekenen? Daarna bleef ik opdrachten krijgen, meest van familie en vrienden. Nu heb ik mijn eigen website. Het is superspannend en superleuk.
                 

Maar toch is het gek om zo bezig te zijn, voor jezelf, en niet voor Gods koninkrijk. Vindt God dit wel goed? Ik verlang er nog steeds naar om Hem te dienen, om het evangelie te verbreiden. Jaloers kijk ik naar Facebook-posts van evangelisatieacties door mijn vroegere teamgenoten. Dat blijft toch het mooiste om te doen.
                 

Natuurlijk kan ik dat ook in Nederland gaan doen. En dat wil ik ook. Ik wil actief worden in de plaatselijke gemeente. Maar het is nu even niet voltijds. Er moet ook brood op de plank komen. En voor mij is de interessante vraag nu: hoe dien ik God met het vertalen? Met het tekenen? Het antwoord is minder eenduidig dan wanneer ik zendingswerk doe. Maar toch geloof ik dat God mij deze talenten niet zomaar heeft gegeven. En toegegeven: ik geniet dubbel en dwars van het tekenen. Ik dank God dat Hij mij deze kans gegeven heeft om er mee bezig te zijn.