Eva Logo
13 januari 2016

Bonusvragen

Corien Oranje is jeugdboekenschrijver, blogger en grenzeloos nieuwsgierig. In Eva & Adam interviewt ze leuke, interessante Nederlandse mannen. Deze keer is Duurt Vonck, de nieuwe directeur van Agapè aan de beurt.

1. Vond je het leuk om na je andere studies ook nog eens theologie te gaan studeren?“Voor mij was het eigenlijk een noodzakelijk kwaad. Ik had niet zoveel met theologie, ik wilde gewoon predikant worden: preken en met mensen over het evangelie praten. En daarvoor moest ik toch naar Kampen toe. Maar het werd voor mij een goede tijd, ook qua geloofsopbouw. Ik merkte dat er diepgelovige mensen wekten. Ook als we heel sterk wetenschappelijk bezig waren, zag je altijd toch de persoonlijke, gelovige kant van de docent.”

2. Wat vond jij het leuke aan predikant zijn?
“Het mooie van predikant zijn vind ik dat je mensen in de aanwezigheid van God mag brengen. Je wijst mensen op God en zijn liefde en op wat Hij doet in deze wereld. En aan de andere kant prikkel je mensen en stimuleert ze om na te denken over belangrijke vragen als: hoe ziet mijn leven er dan uit?

Ik was in Houten gemeentepredikant met een specifieke opdracht voor de jeugd. Dat vond ik heel gaaf, vooral om jongeren uit te dagen om eerlijk te zijn. Je zegt dat Jezus voor je gestorven is, maar wat doet dat met je? Wat betekent dat voor jouw leven?”

3. Met welke reactie op een preek was je het meest blij?
“Ik word altijd blij als mijn kinderen enthousiast thuis komen uit de kerk. En ik kan me herinneren dat ik een keer preekte in een andere gemeente, en ’s avonds een mailtje kreeg: ‘Hallo dominee, ik ben 7 jaar oud en ik wil u vragen, wilt u onze dominee worden? Ik vond uw preek heel mooi en we zoeken een dominee.’

Als mensen zeggen: ‘Het was een mooie preek,’ weet je eigenlijk nog heel weinig. Ik vraag tegenwoordig altijd: ‘Wat sprak je aan, wat heeft het met je gedaan?’ Mijn drive is dat mensen zo geraakt worden door een preek dat ze er iets mee gaan doen, dat er iets in ze verandert.”

4. Hoe heb je je vrouw leren kennen?
“Tijdens een ontvoering. We werden allebei lid van dezelfde studentenvereniging, en tijdens de ontgroening werden we op een avond ontvoerd en ergens gedropt. Er was nog geen sprake van romantiek, maar het is wel onze eerste gezamenlijke herinnering. Ik begon haar wel heel leuk te vinden, en toen we in dezelfde commissie terechtkwamen, heb ik een keer een commissievergadering bij mij thuis gepland en kip tandoori voor haar gekookt.

We zijn tien kilometer van elkaar opgegroeid, hebben achttien jaar vlak bij elkaar in de buurt gewoond, maar we hebben elkaar vóór onze studententijd nooit ontmoet.”

5. Wat vind je zo leuk aan haar?
“Ze is voor mij nog steeds spannend. Ik weet nooit precies wat ze van iets vindt, wat ze denkt. Dat waardeer ik heel erg. En ook dat ze hard kan lachen om haar eigen grappen, dat ze zelfspot heeft. Ik vind het trouwens ook wel leuk dat ze om mijn grappen kan lachen. En ze heeft wel een bepaalde wijsheid, een manier van denken die mij triggert, me helpt om anders naar dingen te kijken. En ze is heel goed in feestjes organiseren, in cadeautjes bedenken.”

6. Je hebt een druk gezin. Hoe zorgen jullie ervoor dat je het samen leuk houdt?
“We vinden het belangrijk om samen dingen te doen, om samen koffie te drinken, er even uit te gaan, een filmpje te kijken. Dat hebben we echt nodig. We proberen ervoor te zorgen dat we op bepaalde momenten even met z’n tweeën op de bank kunnen zitten, al is het maar een kwartier.

Wat voor ons ook heel goed werkt is om met vrienden af te spreken. We hebben een soort eetclubje, en dan ben je met meer mensen, maar je ziet ook elkaar weer even. Je doet samen iets leuks.”

7. Wat is jouw droom?
“Ik heb de droom dat er in Nederland er een verband ontstaat van voorgangers, leiders en ouderlingen die elkaar bemoedigen en helpen om dicht bij het evangelie te blijven. Ik ben een paar keer naar Amerika geweest, en heb daar kennisgemaakt met de Gospel Coalition, een verband van voorgangers van allerlei soorten kerken die echt hart hebben voor de kern van het evangelie. Die hun theologische verschillen kunnen parkeren en samen de kern van het evangelie kunnen vieren. In de drukke praktijk ben je vaak bezig met theologische zaken, en raak je makkelijk de kern van het evangelie kwijt: genade, vergeving, herstel.

Als centraal staat wie Jezus voor je is, kun je daarna nog best discussiëren over theologische kwesties als de doop en hoe je de kerkdienst inricht – als die eenheid daar maar onder zit. We hebben in deze tijd niet meer de luxe om over deze dingen te kunnen steggelen. Nederland heeft het evangelie nodig.”

8. Wat voor dingen doe jij met je kinderen?
“Mijn zoons zitten op voetbal, mijn oudste dochter zit in de selectie van turnen.  Ik heb dus een belangrijke plek als taxichauffeur. Daarnaast vind ik het leuk om spelletjes te doen. We hebben net Risk ontdekt. Maar ik vind het ook leuk om te voetballen, te stoeien of gewoon samen de tuin vegen. Als dominee was ik veel thuis overdag, en als ik ’s avonds weg moest, kon ik er in elk geval zijn als ze uit school kwamen.”   

9. Ik zag dat je in een preek Een weeffout in onze sterren gebruikt hebt, een YA-boek van John Green over een jongen en een meisje die allebei kanker hebben. Wat heb jij met dat boek?
“De aanleiding was dat ik overal dat boek zag langskomen. Het was voor mij mijn kennismaking met John Green, en ik ontdekte dat er een hele wereld achter zat. Jongeren hebben vaak het gevoel van: de kerk gaat over dingen van twintig jaar geleden, dingen waar ik niks mee heb. Ik hoop altijd, zeker met vriendendiensten, mensen op zo’n manier te triggeren dat ze zien: in de kerk gaat het juist over de dingen waar ik me mee bezig houd.

Het gaat in het boek en in de film heel sterk over dit leven, over hoe moet ik mezelf redden, over de rauwheid van het leven. Kanker is een rotziekte, en je mag het kwaad ook vervloeken. Vervolgens is de vraag: hoe geef je er dan richting aan? Daar gaan de wegen uiteen, maar als christen kun je je heel sterk identificeren met de vragen die in het boek gesteld worden.”  

10. Als je vijf minuten zendtijd had op primetime, wat zou je dan tegen Nederland zeggen?
“Je hebt steeds vaker reclame met serieuze, haast filosofische teksten. Ik dacht: waarom zouden we niet als Agapè een stukje zendtijd kopen? En dan de boodschap brengen: het draait niet om jou, halleluja!

In onze maatschappij en cultuur zijn we zo druk. Zo druk met onszelf.  Voortdurend de beste keuzes voor onszelf maken, onszelf ontwikkelen, hogerop komen. 

Maar het evangelie betekent een dat je daarvan bevrijd wordt: het draait niet om jou. Dat is een bevrijdende boodschap in deze tijd. Als je dat gaat beseffen, krijg je oog voor anderen, komt er ruimte voor God, ga je meer verlangen en word niet alleen je eigen leven waardevoller maar ook Nederland een stukje mooier. Want God is een zegende God, Hij is eropuit om herstel en bloei te brengen. Misschien toch tijd om een crowdfund op te zetten ;)”