Eva Logo
18 januari 2016 in Geloof

'Ik huil met ze mee'

Het is oorlog in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Brigitte Oundagnon (51 jaar) geeft in haar weekenden en vakanties trauma-healing workshops aan de slachtoffers van oorlogsgeweld. Dit doet ze voor ACATBA (Centraal Afrikaanse organisatie voor Bijbelvertaling en Alfabetisering). “Vaak denken ze dat God hen verlaten heeft.”

Hoe ziet een trauma-healing workshop eruit?

"Ik geef door de gehele Centraal Afrikaanse Republiek trauma-healing workshops aan vrouwen, mannen en kinderen die slachtoffer zijn van oorlogsgeweld. Bij de trauma-healing workshops is de eerste stap dat slachtoffers vertellen wat ze hebben meegemaakt. Dit kost veel tijd. Vaak denken zij dat God hen verlaten heeft, wat natuurlijk niet zo is. Ik huil met ze mee en bied ze een luisterend oor. In Afrika verliest een vrouw haar waarde als ze verkracht is. Bij de cursussen wordt verteld aan de vrouwen dat ze wel waardevol zijn met behulp van de Bijbel, die in de moedertaal is vertaald door ACATBA. Deze taal staat dichtbij henzelf en is de taal van hun hart. De tweede stap is hun last bij Jezus brengen. Hierop volgt het vergeven van de daders. Dit is belangrijk voor het genezingsproces en voorkomt bitterheid en wrok."

 

Wat doe je nog meer?

"Naast emotionele ondersteuning zorgen wij ook voor praktische hulp. Zo worden vrouwen opgeleid om zeep te verkopen om zo zelfvoorzienend te worden. Het is in Afrika normaal om als vrouw te handelen. De voornaamste reden daarvoor is om het schoolgeld van de kinderen te kunnen betalen, dit is een hoge kostenpost in Afrika. Ik verkoop zelf ook zelfgemaakte zeepjes om zo het collegegeld te kunnen betalen voor mijn kinderen. Mijn kinderen studeren in Frankrijk."

 

De trauma-healing workshops vertakken zich door de Centraal Afrikaanse Republiek. Als een team naar een locatie gaat, worden er op die locatie mensen opgeleid om hun werk voort te zetten. Er zijn tot nu toe 250 mensen geholpen. ACATBA is een partnerorganisatie van Wycliffe Bijbelvertalers Nederland.