Eva Logo
14 januari 2016

Wat je moet weten over loverboys

Wat is een loverboy? En hoe gaat zo'n loverboy te werk? Lees hier een aantal vragen én de bijbehorende antwoorden.

Loverboy
Zijn naam heeft niets met liefde te maken, integendeel: een loverboy is een keiharde crimineel. Hij zoekt zijn slachtoffers onder kwetsbare meisjes* die gevoelig zijn voor aandacht. Als hij door cadeaus, vleierij, beloftes enz. een meisje zo ver heeft dat ze tot over haar oren verliefd op hem is en alles voor hem zou willen doen – zelfs haar familie zou willen opgeven – komt hij met verhalen over problemen en schulden die zij voor hem kan oplossen door voor hem in de prostitutie, wapenhandel of drugshandel te gaan werken. Werkt ze niet vrijwillig mee, dan schrikt hij er niet voor terug om haar te chanteren met bijvoorbeeld intieme foto’s of filmpjes die hij eerder van haar heeft gemaakt. Ook schrikt hij niet terug voor geweld.

*We spreken in deze informatie over meisjes, maar het kunnen ook jonge vrouwen of volwassenen zijn, of jongens of  mannen.

Lovergirl
Een meisje dat voor een loverboy werkt en nieuwe meisjes voor hem werft door zich aan hen voor te doen als hun nieuwe – en beste – vriendin.

Ronselmethoden
Slachtoffers worden vaak geronseld op scholen of openbare plekken als stations, bij uitgaanscentra en op straat. Maar ook en vooral via het internet. Door het bestuderen van profielen komt een loverboy van alles te weten van de persoon die hij op het oog heeft en doet daar zijn voordeel mee.

Impact op ouders en familie
Via onderzoek is aangetoond dat misbruik van een kind bijna altijd een posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij ouders veroorzaakt. Ook anderen in het gezin gaan diep gebukt onder het gebeuren. Geadviseerd wordt om professionele hulp in te schakelen en/of steun te zoeken bij lotgenoten.

Preventie
Voorlichting en preventie kan veel narigheid voorkomen. Het is daarom heel belangrijk dat ouders of verzorgers de signalen herkennen die op invloed van een loverboy kunnen duiden. Op de site van Stichting Stoploverboys NU is een uitgebreide signalenlijst te vinden.

Handelen
Twijfel niet bij het vermoeden dat er sprake is van een loverboy. Elke minuut telt. Schakel de politie in en zoek hulp.

Nog veel meer en zeer belangrijke informatie is te vinden op bewareofloverboys.nl.