Eva Logo
De kracht van omdenken
22 februari 2016 in Hoofd & hart

De kracht van 'omdenken'

Berthold Gunster is de geestelijk vader van het omdenken. Hij komt uit de theaterwereld en geeft al jaren shows over omdenken. Inmiddels heeft hij ook een aardig stapeltje omdenkboeken geschreven.

Omdenken lijkt een typische oplossing voor ‘eerste-wereld-problemen’. Kan een oorlogsslachtoffer uit Syrië er ook iets mee? En zo ja, wat?

“Omdenken is van toepassing op elk probleem. Van het meest onbenullige vraagstuk als ‘het regent’ tot een zo immens probleem als een genocide. Soms zijn de kleine problemen zelfs lastiger om te denken dan de grotere.

Uiteraard is niet voor elk oorlogsslachtoffer in Syrië de situatie zomaar even om te denken. Het zou naïef zijn om dat te beweren. Dat geldt ook voor slachtoffers van een tsunami, ouders die hun kind verliezen of mensen die moeten leven met een ernstige, chronische ziekte. De mens is echter uiterst veerkrachtig. Problemen kunnen ons sterker maken. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen die een moeilijk leven gehad hebben, aan het eind van hun leven gemiddeld gelukkiger en tevredener zijn dan mensen voor wie het allemaal gladjes verlopen is. Wie een ramp heeft meegemaakt, beseft wat hij nog wél heeft. Kan genieten van de momenten van klein geluk. Moeten we daarom ‘blij’ zijn als ons een ramp overkomt? Nee. Natuurlijk niet. Een ramp blijft een ramp. Maar het wil niet zeggen dat een ramp alleen maar negatief is.”

Moet je voor omdenken een (erg) creatieve geest hebben?

“Nee. Ik zou het omdraaien. Omdenken is in theorie heel simpel.  Iedereen kan het leren. Het bestaat uit twee eenvoudige denkstappen. Stap één. Maak van een probleem een feit. Stap twee. Maak van dat feit een nieuwe mogelijkheid. Theoretisch is dat makkelijk, maar in de praktijk uiterst lastig. Want hoe zou het probleem nou de bedoeling kunnen zijn? Die vraag stellen dwingt je denken tot creativiteit. Een nieuwe invalshoek te vinden. Je niet tegen het probleem te verzetten, maar het probleem te kantelen tot een nieuwe mogelijkheid. Het mooie is; als je gaat omdenken, als je die twee stappen consequent toepast, krijg je vanzelf een creatieve geest. Een creatieve geest is dus niet het startpunt van omdenken, het is het resultaat van omdenken.”

Nog niet overtuigd? Lees dan: 'Je hoeft niet alleen maar positief te zijn'

Start met omdenken met deze leuke poster!

Omdenken Einstein quote

Alsjeblieft; een mooie afbeelding voor jou. Download 'm hier!