Eva Logo
31 maart 2016

Gabrielle Dik: Ik wil mensen helpen zichzelf te laten zien!

“Ik zie veel onterechte bescheidenheid, terwijl God ons prachtig heeft gemaakt; we hebben allemaal een mond en een verhaal!” In Eva 3 vertelt Gabrielle Dik over haar werk als presentatiecoach bij haar eigen coaching bureau Stagecall. Haar diepste verlangen?: “ik wil mensen helpen zichzelf te laten zien zoals ze zijn. Oók op een podium of wanneer ze spreken voor groepen.”

Belemmerende gedachten

Ken je het? Je bent gevraagd iets aan te kondigen in de kerk. Een hele kleine mededeling maar. Kort van tevoren kijk je nog even op je spiekbriefje; je hebt je goed voorbereid. Maar zodra je naar voren loopt, voel je je ineens opgelaten. Je hoort hoe je voeten zich onhandig voortbewegen, merkt dat je ademhaling omhoog schiet en je trekt je schouders op. Je voelt je bekeken! Je stem lijkt niet meer helemaal van jezelf. En met enige verbazing constateer je na een tijdje dat je al aan het einde van je verhaal bent. Of je alles hebt verteld? Je zou het werkelijk niet weten…

Niets nieuws onder de zon, aldus Dik: “We hebben allemaal belemmerende gedachten. Zodra we het gevoel hebben dat we op een “podium” stappen, voeden we onszelf met eigen interpretaties bij wat we zien of horen. Een man hangt onderuit?: hij is vast niet geïnteresseerd. Mensen staren je aan?: ze zullen wel denken…. Tijdens haar trainingen hamert Dik er bij haar cursisten op alleen te observeren: “constateer wat je ziet en zet dan een punt. Richt je vervolgens op andere zaken: op je eigen houding – ontspan, sta stevig, adem rustig – en zoek verbinding met je publiek. Beschouw jezelf als iemand die een gesprek voert met de ander.”

Psalm 139

Het woord “podium” vat Dik op in de breedste zin van het woord: “daarmee bedoel ik ook situaties als bidden in een groep of een kleine discussie voeren op een ouderavond op school. Allemaal stappen we weleens in de openbaarheid en voelen ons kwetsbaar. Maar wat zou het mooi zijn als we ook dan wat zelfbewuster zouden zijn. In ga er altijd vanuit dat ieder mens al alles in huis heeft om zichzelf op een mooie manier te presenteren.”

In haar trainingen focust Dik zich daarom op kwaliteiten. Psalm 139 draagt volgens haar een prachtige belofte in zich: ‘ik prijs U omdat U mij zo prachtig heeft gemaakt.’ Stap voor stap zoekt ze samen met de cursisten naar ieders kernkwaliteiten: “die bevestigen wie je bent. Door ze ook voor jezelf te benoemen, groeit je zelfvertrouwen.”

"Wat niet uit het hart komt zal een ander niet raken…"

Nemen de trainingstips de zenuwen voor spreken in het openbaar weg? “Nee”, erkent Dik, “maar dát is ook niet mijn intentie. Ik wil mensen inspireren zichzelf te laten zien, met álles wat bij hen hoort: of het nu onzekerheid is of enthousiasme. Ik haal graag een quote aan van Phil Bosmans: ‘Wat niet uit het hart komt zal een ander niet raken’. Een verhaal vertellen heeft te maken met bezieling. Zolang je in je “optreden” dicht blijft bij wie jij bent en bij wat jouw hart raakt, houd je mensen vast en sta je steviger in je schoenen.”

Trainingen

Dik geeft via stagecall verschillende trainingen op het gebied van presenteren en kernkwaliteiten. De training die op deze pagina wordt aangehaald is een tweedaagse training ‘spreken in het openbaar’, zowel te volgen via open inschrijving als in-company. www.stagecall.nl