Eva Logo
30 maart 2016

‘Terug naar het land dat mij nachtmerries gaf’

Lisette ging vier jaar geleden op missiontrip naar Afrika, maar ging tot haar spijt na een paar weken naar huis. Dit jaar gaat ze terug: “Ik wil weer iets betekenen voor het land.”

Lisette: "Vier jaar geleden ben ik naar Oeganda gegaan om een Discipelschap Training School (DTS) te volgen. Een groot avontuur, want als kind had ik al de droom om zendeling te worden. Eenmaal daar was de cultuurshock enorm. Het was heftig om zoveel armoede van dichtbij te zien. Daarnaast werd ik geconfronteerd met geweld. Zo hoorden we ’s avonds vaak geweerschoten en in het centrum zag ik hoe een man die iets stal, meteen werd neergeschoten. Maar het allerergste vond ik het verhaal over een kindontvoering. Gewapende mannen hadden een 8-jarig meisje uit ons dorp ontvoerd. Deze mannen, met in hun handen geweren en hakmessen, heb ik zien rondrijden. Vreselijk! ’s Avonds hoorden we dat dit meisje geofferd werd voor een mislukte oogst. Bizar! Hoewel er gezegd werd dat ik op een veilige plek was, voelde ik me er niet veilig en besloot ik naar huis terug te gaan. Voor mijn gevoel had ik enorm gefaald. 

Mijn droom was in duigen gevallen. Ik geloofde niet dat de zending nog iets voor mij kon zijn. Gelukkig bleef God door mij heen werken en ben ik daarna alsnog op een korte zendingsreis gegaan. Ditmaal naar Israël. In dat land ervoer ik dat mijn droom weer terugkwam. Zo kreeg ik ook het verlangen om weer naar Oeganda te gaan, terug naar het land dat mij zoveel nachtmerries had gegeven. Ik had destijds alle mogelijkheden om weg te gaan, naar een voor mij veilige plek, maar ik liet heel veel mensen achter die nergens anders heen konden. 

Toen ik hoorde over de Muskathlon Compassion in Oeganda werd ik enthousiast. Op deze manier kan ik weer iets betekenen voor het land, het is een hele prestatie voor mezelf en ik kan mijn sponsorkindje ontmoeten. Inmiddels ben ik hard aan het trainen, zodat ik in mei de halve marathon kan lopen. Ik vind het enorm spannend omdat ik niet weet of ik de confrontatie nu wel aan kan. Ik heb God gevraagd of ik deze reis moet maken, maar ik kreeg helaas geen duidelijk antwoord. Maar omdat ik zoveel blijdschap en rust ervoer, heb ik het gevoel dat het goed is. Soms moet je op een stoplicht afrijden voordat het groen wordt. 

In Romeinen 12:21 staat: ‘Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede.’ Uit deze tekst haal ik veel kracht. Ook al vind ik het soms eng, ik heb het vertrouwen dat God meegaat.”

Lisette Franken (25) studeert Godsdienst en Pastoraal Werk en is single. Wil je meer lezen over Lisettes reis? Klik hier.