Eva Logo
25 april 2016

‘Ik was die arme,’ zegt Hij. En waar was ik? Ik kocht een groot huis

In Eva & Adam vraagt Corien Oranje, Alfred Slomp het hemd van het lijf.

Je bent op het moment zorgcoördinator in het speciaal onderwijs. Wat vind je zo leuk aan dat werk?

“Ik kom in mijn werk veel kinderen tegen met een stoer uiterlijk, maar een klein hart, een kwetsbare kant. Ik vind het mooi om ze te helpen om zich te ontwikkelen tot een mooie volwassene. En het is heel uitdagend om dit werk te doen: je maakt alle hoeken van het mens-zijn mee.”

Hoe ben je ertoe gekomen om vegetariër te worden?

“Ik ben geen vegetariër. Dat is niet mijn identiteit. Ik ben christen, ik eet vegetarisch. Ik weet niet wat ik had gedaan als ik vijfhonderd jaar geleden had geleefd of wat ik over vijftig jaar zou doen. Maar het begon voor mij in Wageningen, op een studentenvereniging. Daar ontmoette ik veel vegetariërs. Ik ben vegetarisch gaan eten vanuit het perspectief van dierenwelzijn. Een paar jaar ben ik nog flexitariër geweest: ik at alleen biologisch vlees. Maar toen werd het perspectief van het milieu belangrijk voor mij. Ik realiseerde me hoeveel landbouwgrond en hoeveel water er nodig is om één kilo vlees te produceren. Ik vond vegetarisch eten lekker, dus toen heb ik de knoop doorgehakt. Het was geen ingrijpende keus. Je wordt creatiever met koken, je leert nieuwe gerechten ontdekken.” 

Je gebruikt zo min mogelijk dierlijke producten. Wat voor schoenen draag je?

“Ik vind consumeren een eeuwig dilemma. We zouden het ook over God-in-de-kledingwinkel of God-in-the-phonehouse kunnen hebben. Ik sta met beide voeten in deze wereld, die barst van het onrecht, en een keus is bijna nooit helemaal goed. Ik heb leren schoenen, maar wel tweedehands. Als ik niet volledig duurzaam kan kopen, probeer ik tweedehands te kiezen. 

Ik dacht vroeger: vegetarisch is goed, niet-vegetarisch is fout, vlees is fout, kaas is goed. Maar zo simpel ligt het niet. Dat soort dilemma’s proberen we in onze workshop ook steeds voor het voetlicht te brengen.” 

Wat bestel jij als je in een restaurant bent?

“Lekker eten. Een maaltijdsalade met geitenkaas, walnoten en honing bijvoorbeeld, dat is wel een van mijn favoriete gerechten. Ik probeer zoveel mogelijk plantaardig te eten, maar soms kan ik de verleiding van een stukje kaas niet weerstaan. Ik zal niet iets met chocola nemen. Ik weet in een restaurant niet of de chocolade een keurmerk heeft.” 

En als toetje?

“Gewoon. IJs. Dat vind ik heel lekker. Maar als ik naar duurzaamheid kijk, zou ik voor een kopje thee kiezen – maar dan wel fair trade. Bij alle keuzes die ik maak is er constante spanning. Denk je aan de boer? Aan het dierenwelzijn? Aan het milieu? Aan jezelf: je geld, je gezondheid?” 

Eet je wel eens bij McDonald’s?

“Voor mij is lekker eten verbonden met samen koken, authentieke ingrediënten en respect voor mens en dier. In de McDonald’s vind ik dit niet, integendeel. Dus eerlijk gezegd vind ik het een vreselijke tent. Om mijn kinderen tegemoet te komen, kom ik er één keer per jaar. Tegelijkertijd zijn er ook genuanceerde dingen over de McDonald’s te vertellen. Je kunt er vegetarische burgers krijgen, fruitsmoothies, een behoorlijk goede salade. Als ik dan ergens heen moet, dan liever naar de McDonald’s dan naar de Burger King.” 

Wat vind je het moeilijkst om te laten staan?

“Zuivel. Vooral kaas. Dat heeft een behoorlijk grote impact op het milieu. Als je puur naar de uitstoot van CO2 kijkt, kun je beter plofkip eten dan kaas. Maar kaas vind ik lastig. We hebben paar heel lekkere veganistische gerechten ontdekt, maar er zit nog een stuk zuivel in mijn dieet. Als ik mijn ecologische voetafdruk bereken, zit ik onder de gemiddelde Europeaan. Maar als iedereen zo zou leven als ik, zou je meer dan één wereld nodig hebben.” 

Mag ik nog chocola kopen?

“Wij zullen nooit zeggen wat je wel of niet mag kopen. We hebben geen lijst met verboden of goede producten. We kijken in onze workshop naar: waar komt chocola vandaan, hoe wordt het geproduceerd? God vindt recht en gerechtigheid belangrijk, wat vind je zelf? Vind je dat je chocola zonder keurmerk mag kopen? 

Via de website slaveryfootprint.org kun je testen hoeveel slaven er voor je werken. Voor mij zijn het er zo’n 26. Terwijl ik veel fair trade of tweedehandsproducten koop.” 

Wat zou jij zeggen als je Jezus tegen zou komen?

“Wat mij heel erg raakt aan Jezus is dat Hij als mens naar deze wereld is gekomen en dat verlossing mogelijk is. Zijn liefde raakt me. Zijn onbaatzuchtigheid, zijn onzelfzuchtigheid. De manier waarop Hij in het leven stond, zijn uitspraken over rijkdom, armoede, de mammon. Als ik dat naast mijn eigen leven leg, vind ik dat confronterend.

Ik heb er last van dat ik niet genoeg bijdraag aan een eerlijkere verdeling van de mondiale welvaart. Waarom is je eigen genot zo belangrijk? Ik voel me schuldig over de rol van de kerk daarin. We belijden dingen met onze mond, maar we zijn onderdeel van het wereldwijde systeem. 

Als ik Jezus tegen zou komen, zou ik denk ik zwijgen. Me schuldig voelen. Me beschaamd voelen. Ik geloof ook dat er een andere kant is, dat er genade is. Maar als je kijkt naar de uitspraken van Jezus over geld, over rijkdom en armoede... Ik geloof dat God woont onder de armen, dat Hij zelf letterlijk die arme is. ‘Ik was die arme,’ zegt Hij. En waar was ik? Ik kocht een groot huis.”