Eva Logo
25 april 2016 in Hoofd & hart

Ilce Ferreira werd op haar werk gepest

Ilce Ferreira da Silva (37) woont in Rio de Janeiro, Brazilië. Ze is epidemioloog. Ilce doet onderzoek naar het voorkomen van baarmoederhalskanker en begeleidt studenten in haar vakgebied.

Wat mag nooit in je koelkast ontbreken?

“Yoghurt.”

Met welk lied zou je wakker willen worden?

“Een Portugees ochtendlied: Canção da Alvorada (red. Lied van de dageraad) van João Alexandre.” 

Benieuw naar het lied? Klik dan hier

Ben je ook geboren in Rio?

“Nee, ik ben geboren in een klein plaatsje: Espirito Santo. Mijn ouders zaten allebei in het onderwijs. Ik woonde daar tot mijn dertiende, toen moest ik in de grote stad naar de middelbare school en kwam ik bij een nichtje in huis.”

Je werkt voor een overheidsinstituut, de Oswaldo Cruz Fundatie. Daar heb je te maken gehad met pesten op je werk?

“Dat was heel zwaar. Als je bij de overheid gaat werken in Brazilië, moet je eerst door een driejarige proefperiode heen voordat je een vaste baan krijgt. Mijn leidinggevende werkte al heel lang bij de fundatie en wilde dat alles werd gedaan zoals zij het wilde. Toen ik weigerde iets uit te voeren wat ze me opdroeg, begon ze mij te pesten. Ik kreeg heel vervelende e-mails en ze dreigde dat ik niet door mijn proefperiode zou komen. Ik probeerde hulp te krijgen van mijn collega’s, maar niemand steunde mij. Iedereen was bang voor haar. Ik vond het vreselijk. Mijn haar viel uit, ik kreeg puistjes op mijn gezicht. Uiteindelijk ben ik naar een overkoepelend orgaan gestapt en zij namen maatregelen om de morele intimidatie te stoppen. Zij zorgden ervoor dat ik niet meer direct onder deze vrouw hoefde te werken. Ik leerde veel van deze periode. Het heeft me verbaasd dat deze hele kwestie me zo raakte, maar God liet me zien dat ik mijn identiteit veel te veel zocht in mijn baan. Je identiteit moet juist in Hem liggen. Langzamerhand mocht ik toen leren dat mijn werk is wat ik doe, niet wie ik ben.”

Welke tips heb je voor vrouwen die te maken hebben of krijgen met pesten?

“Blijf in de waarheid en zoek juridische hulp. Intimidatie op je werk is strafbaar, besef dat. Verlies je je baan? Sta er niet te lang bij stil. Dan was deze baan blijkbaar niet voor jou bedoeld. God zal iets veel beters op je weg brengen.”

Benieuwd naar hele artikel over Ilce Ferreira? Blader naar bladzijde 64 in Eva 4.