Eva Logo
26 mei 2016 in Christelijke muziek

Kinga: 'In goede handen kon ik niet zingen zonder te huilen’

Sela-zangeres, Kinga Bán, is ongeneeslijk ziek, maar raapte al haar energie bij elkaar om te werken aan haar solo-cd Uit Liefde.

Waarom heb je voor deze titel gekozen?

“Het lijkt misschien afgezaagd, want muziek gaat vaak over liefde. Maar deze liedjes hebben allemaal iets met liefde te maken. Van een lied voor mijn man of kinderen tot een lied dat aansluit bij vluchtelingen. Mijn algemeen leider kwam met deze titel en eigenlijk was ik meteen heel enthousiast. Ik breng de liederen uit liefde over."

Wat heeft je geïnspireerd om deze solo cd te maken?

"Mijn man zei: ‘Kinga, als je nog iets wilt doen voor jezelf, doe het dan nu.’ Ik had even dat duwtje in m’n rug nodig. Ik zing vanaf mijn twaalfde. Ik besef nu, tweeëntwintig jaar later, dat het waardevol is om dingen vast te leggen in muziek. Ik heb in al deze jaren verschillende nummers opgenomen die te maken hadden met mijn leven. Maar ik miste nog een stukje. Op de cd staat bijvoorbeeld een cover van het lied Maanlicht uit de musical Cats. Dit was mijn eerste solo lied op een groot podium, en er staan ook nummers op die afgelopen half jaar zijn afgeschreven."

Welk lied of tekst raakt jou het diepst?

"Er staan twaalf liederen op de cd, ze raken me allemaal, maar de tekst (geschreven door Matthijn Buwalda) van het nummer ‘In goede handen’ wil ik graag uitlichten.  Het is een heftig lied dat voor mijn kinderen geschreven is. Het gaat over loslaten, wat door mijn ziekte nu dichtbij komt. En zo is het lied voor alle ouders, we moeten allemaal leren om onze kinderen los te laten. Ik heb het nummer ook een paar keer moeten oefenen om het zonder huilen te zingen."


In goede handen

Ik weet dat ze er zijn

En jullie vangen

Ze helpen je voorzichtig overeind

Als jullie vallen

En ik er niet kan zijn

Wees maar niet bang

Want jullie zullen

in goede handen zijn

Wat hoop je luisteraars te bieden met je cd?

"Ik hoop dat de liefde van God doorkomt in mijn liedjes. Ik wil ook mensen buiten de kerk bereiken en hoop dat zij ook iets van deze agape liefde kunnen proeven. Ook al voel je je rot of alleen, ik hoop dat mijn cd rust en vrede brengt.”

Bekijk hier de clip:
https://www.youtube.com/watch?v=PuVoazwodq0