Eva Logo
24 mei 2016 in Uit & thuis

Op zeilreis met de Bijbel

De wereld rondzeilen, dat is wat Janneke Kuysters (51) en Wietze van der Laan (53) nu al bijna drie jaar doen. Tijdens hun reis, met zeiljacht Anna Caroline, komen ze niet alleen nieuwe mensen tegen, maar vooral zichzelf. 


Wanneer kwamen jullie op het idee om een wereldreis over zee te maken?

“Dat idee hadden we al heel lang. Het begon meer dan twintig jaar geleden als een verre droom. In de loop der jaren ga je steeds meer nadenken over ‘hoe, wat en waar’. Zo’n plan groeit langzaam. We zijn allebei enthousiaste zeilers, dus voor ons was de keuze voor een zeilboot logisch.”

Waarom wilden jullie een wereldreis maken?

“We wilden samen graag meer van de wereld zien en in een rustiger tempo dan dat je in een vakantie kunt bereiken. Het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven, is tijd. Tijd om mensen te ontmoeten, tijd om je te verdiepen in de eigenaardigheden van een land en cultuur. We zijn allebei mensen die er graag op uit gaan en nieuwe mensen ontmoeten. Met zo’n reis kun je je daar naar hartenlust in uitleven.”

Wat is het doel van jullie reis?

“Ons motto voor deze reis is: hechten en onthechten. Door onszelf te hechten in een nieuwe cultuur of een nieuw land willen we leren en onszelf ontwikkelen. Dan onthechten we weer en reizen verder. Hongerig om nog meer te leren.”

Hoe overleven jullie op zee?

“Overleven op zee gaat enerzijds om voorbereiding, namelijk het goede weermoment uitkiezen en zorgen dat je boot tiptop in orde is. Ook moet je zorgen dat je voldoende eten en water bij je hebt. En boeken! Want lange oversteken kunnen soms best saai zijn.

Van andere zeilers wisten we ongeveer wat de jaarlijkse kosten zijn. Die zijn veel lager dan wanneer je in een huis woont en een auto voor de deur hebt staan. We hebben zo’n beetje alles verkocht dat we in Nederland bezaten en hadden daarnaast flink gespaard. Onderweg schrijven we ook voor bladen als Zeilen.”

Hoe onderhouden jullie contact met familie en vrienden?

“Dat gebeurt als we ergens aan wal Wi-Fi hebben. Op zee kunnen we heel beperkt mailen via een korte golf zender. Zo houden we iedereen op de hoogte van onze positie op de kaart en hoe het met ons gaat. En zij kunnen ons op de hoogte houden, want we weten ook graag hoe het met onze vrienden en familie gaat.”

Jullie zijn op reis met de Bijbel. Hoe ervaren jullie Gods aanwezigheid op reis?


“Die ervaren we op zoveel verschillende manieren! Bijvoorbeeld als we ’s nachts omhoog kijken naar de prachtige sterrenhemel. Of als we snorkelen in azuurblauw water en we zien een overdonderende schoonheid van koraal en vissen. We voelen vaak intense dankbaarheid voor Gods schepping en dat we ervan mogen genieten. We voelen ons gedragen door God, zeker op momenten dat we het even niet ziet zitten. Daarnaast gaan we overal waar we komen naar de kerk. Dat betekent dat we te gast zijn bij zeer verschillende geloofsgemeenschappen. Elke keer weer leidt dat tot mooie ontmoetingen. Barrières van taal of traditie vallen dan vaak weg. Eén blik in elkaars ogen of een handdruk vertellen dan meer dan duizend woorden.”

Wat was jullie meest bijzondere ontmoeting/ervaring? En waar was dit?


“De meest bijzondere ervaring in de natuur is ons bezoek aan Antarctica geweest. Maar ook het ruige Chileense Patagonië heeft diepe indruk gemaakt. Of de zoutvlakten van Uyuni in Bolivia. De meest bijzondere ontmoeting was in Puerto Deseado, een kleine kustplaats in Argentinië. Door onverwacht heel slecht weer sloegen we met onze boot tegen een boot van de kustwacht aan. We hadden grote schade die eigenlijk op die plek niet te repareren was. Drie Argentijnen staken de koppen bij elkaar en hebben ons volkomen vrijwillig, en ten koste van heel veel persoonlijke moeite, uit de problemen geholpen. Dat heeft diepe indruk gemaakt. Maar de belangrijkste ontmoeting is misschien wel die met jezelf. Op hoogte- en dieptepunten leer je jezelf beter kennen. En elkaar natuurlijk.”

Op dit moment zijn Janneke en Wietze onderweg van Hawaii naar Alaska. Voor dit jaar staan nog British Columbia en Californië op de planning. 

Tekst: Lisanne Doff