Eva Logo
19 juni 2016

Dina: ‘Ik belandde met mijn dochtertje op straat’

Dina (45) strijkt dagelijks kleding op het naaldwerkproject van Beautiful Kidz. Op 17 september kun je meewandelen om dit goede doel van Eva te steunen. Voordat Dina hier terechtkwam, had alcohol haar in zijn greep. “Ik mocht mijn kinderen niet meer zien.”

Dina: “Toen ik zeven jaar oud was, gaf mijn moeder mij weg aan haar zus, die bij mensen thuis werkte als huishoudster. Vanaf dat moment moest ik daar werken .” Dina kreeg een vriend en raakte zwanger, maar haar vriend verdween direct weer uit haar leven, iets wat in Namibië vaak voorkomt. Ze had geen idee hoe ze voor haar zoontje Warren moest zorgen. “Uit pure wanhoop gaf ik hem weg aan mijn bazin. Ik kreeg een nieuwe relatie, maar ook van deze man raakte ik zwanger. Twee keer. En ook hij verdween.” Dina’s werkgever gaf aan dat er geen ruimte was voor Steffie en Robert, haar twee kinderen: Dina moest op zoek naar een andere baan. Omdat dit niet lukte, sloeg de wanhoop toe. Ik had niet genoeg geld om mijn kinderen dagelijks te eten te geven. Uit stress begon ik te drinken. Drank kost bijna niets hier in Namibië: voor 4 cent koop je Tombo, een soort likeur, een yoghurtcontainer vol. Het stilt ook de honger. Door de Tombo was ik even weg van mijn situatie. En ik nam er steeds meer van.”

De vader van haar twee kinderen, die op de achtergrond nog wel aanwezig was, haalde Steffie en Robert bij haar weg. “Zelf dronk hij ook, dus hij bracht hen naar zijn familie. Ik heb in die tijd zoveel gehuild. Ik kreeg opnieuw een vriend, en raakte zwanger van mijn vierde kind, Bianca. Mijn geld was op, en ik dronk nog steeds. Ik belandde met mijn dochtertje op straat.” Na een heftige tijd werd Dina ziek. Jennieke, een van de teamleden van Beautiful Kidz, zag wat er aan de hand was en greep in. “Zij zorgde ervoor dat ik naar het ziekenhuis kon en regelde opvang voor mijn dochtertje. Ik kreeg medicijnen en knapte langzamerhand op, maar door deze gebeurtenis kwam ik ook bij mijn positieven: ik wilde niet langer zo leven. Ik besloot te stoppen met drinken.”

“Sinds die tijd heb ik geen druppel meer aangeraakt. Jennieke zorgde ervoor dat ik aan de slag kon in het naaldwerkproject van Beautiful Kidz. Daar leerde ik ook God kennen. Mijn leven is nu 180 graden veranderd. Ik heb een inkomen en heb vertrouwen in mezelf. Ik woon inmiddels in een huurhuisje met mijn twee dochters en een kleinzoontje. Mijn dochter Steffie (18) is naar me teruggekomen. Warren bleef bij zijn adoptiemoeder, maar is onlangs overleden. Hij zou nu 23 zijn geworden. Robert (15) woont nog bij zijn vaders familie, maar we hebben inmiddels goed contact.”

“Dankzij God en Beautiful Kidz weet ik nu dat ik mogelijkheden heb. God heeft me een nieuwe toekomst gegeven."

 

Wil jij Dina en andere vrouwen uit Namibië helpen? Wandel mee op zaterdag 17 september en beleef tegelijkertijd een stukje Afrika in de Soester Duinen! Kijk hier voor meer informatie.