Eva Logo
24 juni 2016

‘Ik was 19 en zwanger. Mijn moeder zou me vast slaan’

Wie Lydia ontmoet, ziet een sprankelende vrouw. Gedreven en onderwijl grappen makend, knipt ze de stoffen voor het naaldwerkproject van Beautiful Kidz. Lydia’s vrolijkheid is er niet altijd geweest. “Ik heb op het punt gestaan om zelfmoord te plegen.”

Lydia’s ouders hadden geen geld om haar naar school te laten gaan. “Ik moest mijn school zelf betalen. Zo goed en zo kwaad als het ging combineerde ik wat baantjes en school. In die periode ging ik ook zelfstandig wonen en kreeg een vriend. Ik was nog maar negentien toen ik zwanger raakte. De vader van het kind zei dat het niet van hem was... Ik durfde niets over de zwangerschap tegen mijn ouders te vertellen, uit angst dat mijn moeder mij zou slaan. Uit wanhoop besloot ik een abortus op te wekken door het drinken van veel alcohol. Maar dit mislukte, mijn kindje bleef leven. Vervolgens eindigde ik op straat en at uit vuilnisbakken om te overleven.”

Ten einde raad klopte Lydia aan bij Beautiful Kidz. Jennieke, de oprichter van het naaldwerkproject, nodigde haar uit voor de bijbelstudie en bood haar ook werk aan. “Hier heb ik geleerd om te borduren en de patronen voor schooluniformen te knippen.”

Lydia’s leven is sindsdien voorgoed veranderd. Ze heeft God leren kennen, kan in haar levensonderhoud voorzien en voor haar kinderen zorgen. Ze straalt en laat vol trots haar houten huisje zien, waar ze met haar drie dochtertjes (13, 11 en 5) woont.

“Naaldwerkproject Anusa betekent ‘waardig’,” vertelt Jennieke. “De vrouwen leren hier in hun levensonderhoud te voorzien en krijgen hier hun waardigheid weer terug.”

Wil jij Lydia en andere vrouwen uit Namibië helpen? Wandel mee op zaterdag 17 september en beleef tegelijkertijd een stukje Afrika in de Soester Duinen! Kijk hier voor meer informatie.

Heb jij zelfmoordgedachten? Deel dan (anoniem) je gedachten met zelfmoordlijn 113, via telefoonnummer 0900-0113 of via hun website. Zoek hulp; er staan mensen voor je klaar.