Eva Logo
7 juli 2016

Daniëlle wandelt voor een heel goed doel

Waarom zou ik wandelen voor het goede doel? Tja. Deze vraag heb ik mijzelf meerdere malen gesteld toen ik besloot om samen met een vriendin tien kilometer te gaan wandelen voor Namibië. De twijfel zit hem niet in de afstand: als Hollandse gezonde vrouw ben ik natuurlijk prima in staat 10 kilometer te wandelen. Maar of ik het nou de meest leuke invulling van mijn zaterdagochtend vind, is een andere vraag. Toch is voor mij het uiteindelijke doel belangrijker dan de wandeling zelf...

Ik maakte onlangs een wandeling met m’n jongens (peuter van twee en een half en baby van een half jaar) en de hond. Het was heerlijk lenteweer. De vogels vlogen van de ene naar de andere plek op zoek naar takjes voor een nest. De bomen bewogen mee met de wind, hard werkend aan nieuwe blaadjes. En ik zag bloemen stiekem hun weg vinden tussen de stenen langs het groener wordende gras… het voorjaar was in volle gang en ik vond het zo mooi om deze taferelen te aanschouwen. God  heeft dit hele proces van nieuw leven mooi bedacht, was mijn eindconclusie.

Terwijl ik buiten in de frisse lentelucht wandelde en de oudste al lachend vooruit zag rennen, voelde ik mij enorm bevoorrecht om te mogen zorgen voor mijn kinderen in dit land. Alle kindjes mogen naar school en kunnen leren wat ze nodig hebben om te kunnen functioneren in de maatschappij. En als ze ziek zijn, krijgen zij in principe zonder moeite de medische zorg die nodig is. Daarbij zijn wij zelf als ouders ook nog eens allebei gezegend met een baan en kunnen wij daardoor de zorg voor ons gezin prima bekostigen. Maar uit ervaring weet ik ook dat dit zelfs in het mooie Nederland niet vanzelfsprekend is. Laat staan in een derde wereld land als Namibië. Daar is zo goed als niks van dit alles, is HIV in grote mate aanwezig en mag je als moeder hopen dat je je kind in leven kunt houden. Geen fijne omstandigheden dus.

Een tijdje na deze wandeling, zie ik op twitter dat Marlies Medema (redactrice Eva) in Namibië is bij Beautiful Kidz. Een kerkgenootje van mij Nicol van Winsen werkt samen met haar man Gabriël in Namibië voor deze organisatie en ik ben erg blij te zien dat Eva aandacht gaat besteden aan dit prachtige project. Want alles wat wij hier hebben aan sociale voorzieningen en onderwijs voor alle kinderen, hebben zij daar niet. De armoede is groot, veel kinderen leven met te weinig voedsel en onderwijs en medische zorg is voor velen helemaal een ver van hun bed show. Ouders zijn gewoon niet in staat hun kinderen te geven wat ze nodig hebben, omdat er gewoon echt niet genoeg te eten en te drinken is. Beautiful Kidz probeert voor zoveel mogelijk kinderen (en (tiener)moeders) verandering te brengen in een bijna uitzichtloze situatie, door ze een plek te geven waar ze onderwijs kunnen volgen en voeding krijgen. Voor hun lijf maar ook voor hun ziel. God prijzen en Bijbels onderwijs is ook een waardevol vast onderdeel van het programma.

Je begrijpt dat ik niet lang hoefde na te denken over meelopen voor dit prachtige doel. Terugdenken aan de wandeling met mijn kinderen en de dankbaarheid die ik ervoer over dat wij het goed hebben, roept tegelijk een stukje verantwoordelijkheid op voor deze arme kinderen en hun moeders. Naast dat ik graag mijn kerkgenootje Nicol help natuurlijk. Hier in het “verzorgde” Nederland probeer ik moeders te bemoedigen door te bloggen voor Power to The Mama’s, maar in Namibië hebben ze die bemoediging gezien de omstandigheden nog veel meer nodig. Kinderen in Namibië onderwijs bieden is de basis voor een betere toekomst. Daar wil ik graag aan bijdragen. Wat een bemoediging moet dat voor de kinderen en moeders zijn!

Waarom ga ik tien kilometer lopen? Daarom dus, voor de kinderen in Namibië. Een kind een jaar onderwijs bieden kost €390,- Ons doel? Minstens vijf (maar liever meer!) kinderen een jaar naar school laten gaan. Daarvoor is €1950,- nodig. Loop je zelf niet mee maar wil je ons sponsoren en meehelpen dit doel te bereiken? Laat het me dan weten op onze Facebookpagina of stuur een mail naar daanendanielavoornamibie@gmail.com!

Groetjes Daniëlle Koudijs

Daniëlle Gelooft, moedert, geeft les, schrijft en zingt. Blogt o.a. voor Power to The Mama’s en de Club van relaxte Moeders