Eva Logo
1 juli 2016

Namibië: ‘Ik ben gewoon gegaan. En toen kwam de bevestiging’

De Nederlandse Jennieke woont en werkt al tien jaar in de Namibische hoofdstad Windhoek en is getrouwd met de Namibische Patrick. Bij het project Beautiful Kidz (Eva’s goede doel voor 2016/2017) heeft ze naaldwerkproject Anusa opgezet. Op zaterdag 17 september kun je meewandelen om het voor Jennieke mogelijk te maken om nog meer vrouwen in de sloppenwijk Katutura te helpen.

“Het verdriet van veel moeders die niet voor hun kinderen kunnen zorgen, raakte me. Om de kinderen een betere thuisbasis te geven, wilde ik iets doen. Inmiddels werken zo’n 15 vrouwen op het naaldwerkproject. We maken schooluniformen voor ongeveer 23 scholen. Op deze manier kunnen vrouwen in hun levensonderhoud voorzien.”

“Ik liep ooit stage bij vluchtelingenwerk in Ter Apel. Dat vond ik zo tof om te doen, al die andere culturen. Maar omdat vluchtelingen zo vaak dan weer weg moesten, leek het me beter om juist in het land waar ze wonen de situatie te verbeteren. Via een vriend van me hoorde ik over Beautiful Kidz. Ik had nog nooit van Namibië gehoord, maar het trok me wel. Toen ik hier eenmaal was, vond ik het geweldig. Eigenlijk had ik ooit in gedachten om jurist te worden – ik had aan de HEAO gestudeerd – maar hier voelde ik me volkomen op mijn plek. Weet je, een studie helpt vooral bij de mindset. Uiteindelijk doe je heel vaak waar je niet voor geleerd hebt.”

“Terug in Nederland heb ik een werkvergunning aangevraagd, maar ik kreeg geen antwoord. Ik vroeg me af of het wel Gods bedoeling was dat ik naar Beautiful Kidz zou gaan. Maar een vriendin zei: ‘Als jij dit zo ontzettend graag wilt, kan het ook iets zijn dat God in jouw hart gelegd heeft. Ga gewoon en kijk wat er gebeurt.’ En zodra ik eenmaal hier in Namibië was, kreeg ik een werkvergunning. Soms moet je eerst de stap zetten en krijg je daarna de bevestiging.”

“Bij Beautiful Kidz staat God centraal. Je kunt mensen helpen, maar als ze God niet leren kennen, zijn ze uiteindelijk nog niet echt geholpen. Dat is gewoon het belangrijkste. Elke ochtend beginnen we met een dagopening, we zingen samen, we lezen uit de Bijbel, zodat ze ook juist een relatie met God kunnen opbouwen.”

Jennieke is getrouwd met Patrick, een Namibische man, en heeft samen met hem een dochtertje.