Icon--npo Icon--EO Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--pinterestCircle Icon--facebook Icon--facebookCircle Icon--twitter Icon--snapchat Icon--instagram Icon--clip Icon--whatsapp Icon--pinterest Eva Logo
5 juli 2016

Twee tropische recepten

Palmbomen, kleurrijke bloemen en exotische vruchten. Waan jij je al op een exotisch eiland? Met deze twee tropische recepten lukt dat zeker!

Sponscake

Je hebt nodig:

  • 6 hele eieren
  • 6 eidooiers extra
  • 125 gram bloem
  • 125 gram gesmolten boter
  • 125 gram suiker
  • 1 theelepel pandanvloeistof (kleur- en smaakstof, verkrijgbaar bij de toko)

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op ca. 180 °C.
Klop in een kom de 6 eieren en de 6 eidooiers los met de suiker. Plaats de kom in een steelpan met heet water. (De bodem van de kom mag het water niet raken!).
Zet het geheel op een lage warmtebron, maar zorg ervoor dat het water niet gaat koken. Klop het eiermengsel met een garde tot het warm is.
Als een druppel langzaam van de garde glijdt, dan is het op de juiste temperatuur. Klop het vervolgens met een mixer, zodat het beslag in volume toeneemt.
Spatel er dan voorzichtig de bloem, boter en pandan door. Beboter een tulbandvorm of speciale pandanvorm (deze zijn verkrijgbaar in de toko).
Schep het beslag erin en laat dit een half uur bakken. Haal de springvorm uit de oven en maak de springvorm los. Deze cake zal uiteindelijk een groene kleur hebben en een lichtbruine korst. Hij is heel luchtig en ook machtig, maar overheerlijk...!

Kue Mangkok

Je hebt nodig:

- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 100 gr tapeh singkong (gegiste cassave, verkrijgbaar bij de toko)
- 125 gr suiker
- 150 ml kokend water
- 175 gr rijstemeel
- 175 ml koud water
- 200 ml spa rood + kleurstof
- 75 gr bloem

Zo maak je het:

Meng het rijstemeel met koud water. Voeg al roerend, de tapeh singkong en suiker toe. Meng de bloem met het kokend water. Dit geheel 1 tot 2 uur laten staan. Daarna het bakpoeder, de spa rood en de kleurstof toevoegen. Goed roeren en zeven. Giet het beslag in de vormpjes (voorverwarmd, niet invetten!) en laat het 30 minuten stomen. Tijdens het stomen mag het deksel niet geopend worden.