Eva Logo
26 oktober 2016 in Liefde & Relatie

'Ik genoot van mijn zwangerschap'

Eigenlijk had Sanne willen wachten. Toch gebeurde het. Maar één keer. “De gedachte dat ik zwanger kon zijn, ging door mijn hoofd, maar mijn vriendinnen stelden me gerust: ‘Van één keer raak je niet meteen zwanger’.”

"Eigenlijk zat ik er meer mee dat ik geen maagd meer was dan dat ik zwanger zou kunnen zijn. Totdat ik niet meer ongesteld werd. Samen met een vriendin besloot ik  een test te doen. In een tussenuur kochten we er een bij de Action. Hij bleek positief. Maar ach, stelde ik mezelf gerust, het is een heel goedkope test, die klopt vast niet. Maar helaas, ik was echt zwanger.

Paniek

Stephan was behoorlijk in paniek. Hij zag het totaal niet zitten en wist niet wat hij met dit nieuws aan moest. Ik was zelf ook geschrokken, maar nam de tijd om het te laten landen. Na twee weken vertelden we het samen aan onze ouders. Dat was erg spannend, omdat we echt geen idee hadden hoe ze zouden reageren. Iedereen schrok, maar was gelukkig bereid om ons te steunen. Mijn ouders besloten contact op te nemen met Siriz*. Aan deze organisatie hebben we veel gehad. Stephan en ik werden begeleid zodat we elkaar beter leerden begrijpen. Het was heel moeilijk, maar we houden van elkaar en wilden ervoor gaan. Ook leerde de maatschappelijk werker bij Siriz ons dat we blij mochten zijn. Natuurlijk was het niet gepland en gaf het veel zorgen, maar er was wel een nieuw kindje op komst. Hierdoor kon ik uiteindelijk van mijn zwangerschap genieten.

In november 2014 is onze zoon Bryan geboren. Inmiddels is hij twee jaar en gaat het heel goed met ons. We wonen beiden nog bij onze ouders, maar zien elkaar heel regelmatig. Vooral bij mij thuis is het samen met mijn zus en twee broertjes soms erg druk, maar iedereen is dol op Bryan. Er is veel veranderd, maar veel dingen zijn ook gewoon doorgegaan. Stephan en ik gaan naar school, hebben een bijbaantje en ik zie regelmatig mijn vriendinnen.

 

Eenzaam

De grootste verandering is dat ik veel volwassener ben geworden en serieuzer over dingen nadenk. Over de relatie die ik met Stephan heb, maar ook mijn relatie met God. Dat begon al tijdens de zwangerschap. Een periode waarin ik naast de blijdschap me ook vaak alleen voelde. Mijn vriend, mijn ouders en mijn vriendinnen steunden me enorm, maar zij droegen niet dit kindje in hun buik. Die ervaring kon ik met niemand delen. In die tijd heb ik enorm Gods liefde ervaren. Hij schiep een kindje in mij en dat voelde als heel bijzonder.

Afgelopen jaar hebben Stephan en ik belijdenis van ons geloof afgelegd. Volgend jaar hopen we te trouwen en bij elkaar te gaan wonen en verder te groeien in ons geloof. Heel bijzonder! Sinds die ene keer hebben we niet meer samen geslapen. We vinden het speciaal om te wachten op onze nieuwe eerste keer samen.”

 

Sanne (18) is verloofd met Stephan (19) en samen hebben ze zoon Bryan (2). Sanne woont nog bij haar ouders thuis en doet de opleiding kleur en interieur aan het Cibap.

*Siriz is een organisatie die is gespecialiseerd in hulp bij onbedoelde zwangerschappen. Ze biedt preventie, ondersteuning en zorg.