Eva Logo
6 oktober 2016

Namibië: 'We voelden ons in een coconnetje met God'

Natasja van Bussel hielp met haar man Raymond en haar vier kinderen Mauro, Dani, Sacha en Milan afgelopen zomer Beautiful Kidz in Namibië. Dit deden ze naar aanleiding van een artikel in Eva. Natasja vertelt haar verhaal.

“Ik had een proefabonnementje op Eva. Wij zochten ontwikkelingswerk in Namibië voor de zomerperiode. We wilden iets vinden wat paste bij ons en onze gaven. Het artikeltje in Eva over Beautiful Kidz sprak ons aan en we besloten te mailen. We hadden een specifieke wens: een bakkerij opzetten. De organisatie reageerde binnen twee dagen.”  

“We mochten komen helpen in Namibië. Van tevoren vroegen we van twee kerken sponsoring voor materialen in de bakkerij. Het is wonderbaarlijk hoe dat liep.” 

 

Activiteiten

“Raymond heeft de bakkerij opgezet bij de pre-school van Beautiful Kidz, in een gebouw dat er al stond. Hij schafte materialen aan en begon zelf brood te bakken. De hoofdzaak was te kijken hoe je een brood zo goedkoop mogelijk kunt verkopen aan bewoners uit de wijk. Na een poosje werkte Raymond Hitjevi in, die het werk na onze periode zou overnemen.”

“Hitjevi is 28 jaar en wij ontmoetten hem voor het eerst toen hij een brood kwam kopen. Hij vroeg hoelang de verkoop zou blijven plaatsvinden, aangezien hij dichtbij woont. Raymond zei: ‘I hope forever!’. We keken elkaar aan en wisten dat Hitjevi de juiste persoon was om de bakkerij over te nemen. Zijn salaris is nu afhankelijk van het aantal verkochte broden. Een brood kost acht Namibische dollars, oftewel € 0,45.”

“Daarnaast hielpen we op de pre-school in Ovitoto, zo’n anderhalf uur rijden van Windhoek, ver van de bewoonde wereld. Hier begeleidden we kinderen van drie tot zes jaar in het onderwijs. Daarmee zorgden we voor alles wat noodzakelijk is. Denk aan kleding en maaltijden. Ook hebben we een hydrocultuur opgezet, waarin we groenten gingen telen op water in plaats van grond. Op die manier zorgden we voor meer gewas. Dat was echt pionierswerk. Hitjevi nam ook dit project over.”

 

Hartverwarmend

“De bakkerij was hartverwarmend” noemt Natasja. Niet alleen de broodjes , maar ook de harten werden warm. “We konden iets achterlaten wat van wezenlijk belang is.”

 

Verdrietig moment

“We leerden de anderhalf jarige Willem en zijn moeder kennen. Willems moeder is alcoholverslaafd en vluchtte samen met Willem uit het ziekenhuis voor haar behandeling. Willem was verwaarloosd en had een groeiachterstand. Beautiful Kidz ging met ons en de opa van Willem op zoek naar de schuilplaats van Willem en zijn moeder. Dit bleek een krottenwijk in Okahandja te zijn. Willems moeder besloot Willem vrijwillig af te geven en bij haar vriend te blijven, waardoor ze geen behandeling zou volgen. Toen Willem schreeuwde om z’n moeder, brak mijn hart.”

 

Kinderen 

“Onze oudste, Mauro (15), mocht individueel lesgeven op de pre-school. Dani (13) mocht lesgeven met een leraar ernaast. Mauro en Dani deden alle voorbereidingen voor de klassen. Ze hadden geen ervaring met lesgeven, maar spreken redelijk Engels en het werkte tussen hen en de kinderen. Mauro wil leraar basisonderwijs worden en Dani evangelist, dus het onderwijzen zit hen al wel in het bloed.

Onze twee jongsten, Sacha en Milan, hebben aan de dagelijkse activiteiten in de bakkerij en de pre-school bijgedragen. De kinderen reageerden allemaal extreem goed op de periode in Namibië.”

 

Terugkijk

“We kijken met weemoed terug op onze tijd in Namibië. We hebben Beautiful Kidz geholpen, maar we hebben ons als gezin ook echt in een coconnetje gevoeld met God. In Namibië konden we dingen meer begrijpen dan thuis. 

Ik wil iedereen motiveren om zichzelf af en toe even apart te zetten. Ik bedoel daarmee dat je zonder internet en tv bent. Zo kun je intensief van de schepping genieten en is er ruimte voor antwoorden op je vragen. God zal dan spreken door veel dingen heen. Dat kan ook in een berghutje in Oostenrijk maar hier hadden we de gelegenheid iets door te geven van Gods liefde.”

Kijk ook op de blog van Natasja en Raymond: http://busseray.wixsite.com/namibie