Eva Logo
11 oktober 2016 in Christelijke muziek

Paul Baloche zet heilige Geest-antenne aan

Paul Baloche (54) is jarenlang aanbiddingsleider en traint aanbiddingsteams. Hij werkt niet alleen in Amerika, maar laat zijn liefde voor God wereldwijd zien. Afgelopen maand werd zijn nieuwe en bijzondere album Your Mercy uitgebracht.

“Ik wil anderen helpen om God te aanbidden. Ik ben al zo’n 25 jaar aanbiddingsleider. Jarenlang deed ik dat in een kerk in Texas. Maar afgelopen jaar ben ik met mijn vrouw naar New York verhuisd, omdat onze kinderen inmiddels volwassen zijn en in die stad wonen. Waar ik ook ben: God aanbidden is mijn passie. Ik probeer liederen te schrijven, evenementen te organiseren en trainingen te geven die anderen helpen God te aanbidden.”

 

Terug naar de basis

“Aanbiddingsmuziek is geweldig is om naar te luisteren. Maar sommige nummers zijn voor aanbiddingsteams moeilijk aan te leren. Ik wilde graag de uitdaging aangaan om met mijn muziek helemaal terug te gaan naar de basis: met echte muziekinstrumenten. Op het album staan eenvoudige gebeden, die op muziek gezet zijn. Het is best een uitdaging om die eenvoudige nummers ook goed uit te voeren. Ik heb gezocht naar de balans tussen toegankelijke en herkenbare muziek.”

 

Inspiratiebron

“Mijn inspiratiebron? Dat is in de eerste plaats God, natuurlijk. Ik ben altijd in een modus waarin ik nummers kan schrijven. Ik heb een soort antenne aanstaan. Als de dominee een bijzondere zin uitspreekt, als ik iemand hoor bidden, als ik middenin een gesprek zit, dan kan de Heilige Geest tot mij spreken. Dan denk ik: hé, dat is iets wat ik zou kunnen zingen in de kerk.

Ik schrijf graag nummers samen met anderen. Relaties zijn belangrijk. Ook de co-writers die hebben meegewerkt aan dit album inspireerden mij enorm.”

 

Boodschap

“De nummers in Your Mercy zijn eerlijk en geven ruimte aan verdriet en pijn. In het lied I will worship You zing ik bijvoorbeeld: “Ook al ben ik alleen, gebroken en bang, ik zal U aanbidden.”

Iedereen gaat door moeilijke tijden. De gebeden die we in die periodes uitspreken, zijn de moeite waard om verwerkt te worden in liederen. Op die manier kunnen we als aanbiddingsteam mensen in de kerk bijstaan. Your Mercy is bijna mijn persoonlijke getuigenis, waarin mensen zich kunnen herkennen.

Ik wil met Your Mercy mensen eerlijke gebeden geven die ze kunnen zingen voor God.”

 

Grootste levensles

“Ik heb geleerd dat het leven zwaar is, maar dat het veel moeilijker is zonder God. Ik ben al meer dan 30 jaar getrouwd met mijn vrouw, heb drie kinderen grootgebracht en ik reis om God te aanbidden. Proberen om dat allemaal te combineren, was lastig. Maar ik heb het overleefd door de genade van God, het Woord, Zijn aanwezigheid, en andere gelovigen om mij heen.”

 

Op Hollandse bodem

“Een jaar geleden heb ik een Nederlands album, Uw Naam, gemaakt. Mijn manager is Frank de Jong uit Friesland. Samen gaan we vaak op tour in Nederland met andere Nederlandse artiesten. Dit album heb ik met Kees Kraaijenoord, Forever Worship, Reyer, Pearl Joan, Reni & Elisa Krijgsman, InSalvation en Marcel & Lydia Zimmer gemaakt. Zij zijn een zegen om mee samen te werken.

 

Grappig detail: “Ik was vorig jaar in de studio’s enorm op mijn Nederlands aan het oefenen.” Paul zingt vervolgens met harde g: “Schijn met uw licht in mijn hart, Heer.”