Eva Logo
13 januari 2017

Songtekst | Terwijl ik angst voelde over het leven van mijn kind, zong ik 'Stil, mijn ziel wees stil'

'Door de intense onzekerheid over het leven van mijn kind, trilde mijn hele bestaan op zijn grondvesten. Nog niet eerder heb ik te maken gehad met zoveel verdriet en angst. Maar het bijzondere was, dat ik me -juist toen- ten diepste veilig en geliefd wist door God. Dit lied bepaalde me daar toen erg bij.'

Martineke is crossmediaal redacteur bij Eva en zij vertelt over een lied wat voor haar belangrijk is: 'Het lied 'Stil, mijn ziel wees stil' heeft me door een heel moeilijk periode heen geholpen. Tijdens de zwangerschap van mijn jongste zoon Timo werd bekend dat hij een longafwijking had die zwaar drukte op de ontwikkeling van zijn hartje. Ik zelf werd daarbij ook behoorlijk ziek: ik kreeg veel te veel vruchtwater.'

De rest van haar zwangerschap moest Martineke steeds voor controle naar het ziekenhuis. De uitslagen gaven weinig hoop op een goede uitkomst: 'Eigenlijk was iedere dag onzeker: hoe zou het verlopen? Zou mijn jongen het redden? En zo ja, op wat voor manier? Maar wat een opluchting: Timo bleek een sterke vent en hij doorstond de bevalling goed. Hij moest wel vier dagen een pittige operatie doorstaan en daarna volgden nog twee jaren van ziekte, onzekerheid en zorgen. Maar Timo groeide gestaag door en toonde zich sterk.'

Martineke vertelt dat ze niet eerder in haar leven te maken heeft gehad met zoveel verdriet en angst: 'De onzekerheid over mijn kind deed mijn leven trillen op z’n grondvesten. Maar het bijzondere was, dat ik me -juist toen- ten diepste veilig en geliefd wist door God. Hij voelde als de stevige grond onder mijn voeten. Ik wist dat er voor mij en mijn gezin werd gezorgd. Op wat voor manier dan ook.  Dit lied 'Stil, mijn ziel wees stil' bepaalde me daar toen erg bij. En nog steeds luister ik graag naar dit lied, bijvoorbeeld als ik me onzeker voel of onrustig.'

Inmiddels is Timo een geweldige kleuter en zijn Martineke en haar man God iedere dag dankbaar voor zijn bestaan: 'Hij is zó leuk. Timo geeft ons ongelofelijk veel vreugde.'

Martineke

 

Stil, mijn ziel wees stil - met solist Janis Bodzinga

Stil mijn ziel wees stil, Janis Bodzinga,Koor HQ school en samenzang

Wil jij op deze plek ook vertellen over jouw favoriete song(tekst)? Mail je verhaal naar eva@eo.nl.

Liedtekst

Stil, mijn ziel, wees stil, en wees niet bang,
voor de onzekerheid van morgen.
God omgeeft je steeds, Hij is er bij,
in je beproevingen en zorgen.

God, U bent mijn God
en ik vertrouw op U
en zal niet wankelen.
Vredevorst, vernieuw,
een vaste geest binnen in mij,
die rust in U alleen.

Stil, mijn ziel, wees stil en dwaal niet af,
dwars door het dal zal Hij je leiden.
Stil, vertrouw op Hem en hef je schild,
tegen de pijlen van verleiding.

God, U bent mijn God
en ik vertrouw op U
en zal niet wankelen.
Vredevorst, vernieuw,
een vaste geest binnen in mij,
die rust in U alleen. 
Ik rust in U alleen. 
Ik rust in U alleen.