Eva Logo
1 december 2016 in Lijf & leven

'Aids heeft een enorme impact op je leven'

“Je moet als moeder, zolang je besmet met aids bent, nadenken over wie er voor je kind gaat zorgen als je niet meer leeft.” Nicol (26) werkt voor Eva’s goede doel: Beautiful Kidz Namibia. Met haar project ‘Young and Pregnant’ ondersteunt ze zwangere tienermeiden met trainingen. Ook helpt ze tienermoeders op weg. We stellen haar drie vragen over aids in Namibië.

 

Zijn veel mensen uit de Namibische bevolking besmet met aids?

“Ja, dit komt hier veel voor. Vanwege de aidsepidemie in de jaren negentig hebben Brian en Pam Kinghorn in die periode dan ook Beautiful Kidz opgericht, speciaal voor kinderen die hun ouders aan aids hebben verloren. Mensen met aids willen niet dat je erachter komt dat ze besmet zijn. Het is een taboe. Als de community in het dorp weet dat je aids hebt, word je anders behandeld. Mensen gaan je behandelen alsof je heel besmettelijk bent.”

 

Hoe besmettelijk is aids voor moeder en kind?

“Als een zwangere vrouw aids heeft, kan de ongeboren baby met aids besmet zijn. Dit is niet altijd het geval. De overdracht van aids kan echter ook plaatsvinden tijdens de bevalling of borstvoeding. Je moet dus voorzichtig zijn. Er is in Namibië momenteel medicatie waardoor je wel borstvoeding kunt geven zonder je kind te besmetten. Maar het is niet 100% zeker dat dit bij elk kind werkt.”

 

Hoe is het als moeder om met aids besmet te zijn?

“Deze vrouwen kunnen blijven samenleven met hun kind(eren), maar moeten wel uitkijken. Aids kan namelijk ook worden overgedragen door bloed. Gelukkig is er gratis medicatie tegen aids beschikbaar in Namibische overheidsziekenhuizen. Niet alle vrouwen kunnen zich echter weren tegen aids. Sommigen nemen het onregelmatig in door overmatig drankgebruik en bij andere vrouwen reageert de medicatie niet goed. Daarom moet je als moeder, zolang je besmet bent, nadenken over wie er voor je kind gaat zorgen als je niet meer leeft. Aids heeft daardoor een enorme impact op je leven.”