Eva Logo
midlife crisis
29 december 2016 in Geloof

Bijbel | 4 ingrediënten voor een succesvolle tweede helft van je leven

Nog een half leven in het vooruitzicht. Welke kant wil je op? Wat wil je bereiken de komende tijd? Agnes Huizenga geeft je in deze bijbelstudie vier handvaten waar je in de tweede helft van je leven mee aan de slag kunt gaan.

Daar zit je dan. Ergens op de helft van je leven. En je stelt jezelf de volgende vragen: Heb ik in het leven bereikt wat ik wil? Heb ik alles gekregen waar ik op gehoopt heb? Geef hierop een negatief antwoord en je hebt het recept voor een midlife crisis. Een gevoel van leegte en een besef van: "Is dit nu alles?" Het antwoord is: "Ja, dit is alles." Het huis waar je woont, de partner die je wel of niet hebt. Je werk, je gezondheidssituatie. De al dan niet vervulde wensen in relaties, de reis van je leven die wel heel leuk maar toch ook heel gewoon was. Je kinderen die wel lief maar bepaald niet perfect zijn. Wake up. Dit is het werkelijke leven.

Een midlife crisis is een leeg gevoel: is dit nu alles?

Maar er is meer. Al die alledaagse dingen krijgen kleur en betekenis door onze relatie met Jezus. De vragen die we hebben bij de teleurstellingen en tekortkomingen kunnen ons bepalen bij onze werkelijke identiteit: die in Jezus Christus. Henri Nouwen heeft het over de ‘kloktijd’ waar we in leven. Dat is de tijd waarin onze identiteit bepaald wordt door wat we hebben, kunnen of doen. Tenminste, dat is wat onze cultuur ons voorhoudt.

Het gaat echter om wie we zijn in Christus. Dát is van onschatbare waarde, onze identiteit in Hem is volkomen betrouwbaar, onveranderlijk en heilzaam. Dat fundament is als een huis gebouwd op de rots. Hij is gekomen om ons leven te geven in al zijn volheid. Dat is een basis in ons leven die steeds meer verdiept. Nee, dit is niet alles. Zijn trouw kleurt iedere morgen en maakt elke dag met Hem tot een avontuur. En dan hebben we het nog niet eens over de eeuwige toekomst die voor ons open ligt.

Lees: Johannes 10:1-15
En: Johannes 10:10: "Maar ik ben gekomen om hun leven te geven in al zijn volheid."

Midlife-kansen

Iedereen maakt zo halverwege het leven de balans op. Eigenlijk is het een prima tijdstip om je leven te overdenken, want je kunt nog ingrijpen of bijsturen. Je wordt je meer bewust van wat de echte waarde van het leven is. Zo heeft een kennis van ons na zo'n balans-moment besloten om elke zomer tijdens zijn vakantie een paar weken mee te gaan met een kamp voor gehandicapte kinderen. Omdat hij het leuk én waardevol vindt.

Bovendien is het de tijd dat er natuurlijke veranderingen optreden in je gezin en familie. In je persoonlijke ontwikkeling ontstaat meestal meer evenwicht en rust. Je hebt jezelf beter leren accepteren en daardoor ben je vaak minder bezig met wat anderen van je vinden. Je bent je meer bewust van wat je kunt en wat je beter kunt laten, waardoor in je werk vaak in een stabiele fase komt. Naarmate de jaren verstrijken, is er bovendien meer ruimte om tijd met God door te brengen. Daardoor kun je de aandacht richten op zaken die er toe doen: je passie, je roeping, je leven met God. Het is of je antennes wat minder naar buiten zijn gericht en er meer innerlijke rust ontstaat.

Benodigdheden voor een succesvol midlife-menu                                           

Neem een moment ergens op de helft van je leven. Stel jezelf de volgende vragen: Heb ik een duidelijke koers en een zinnig leven? Heb ik zelfkennis en is geloven een avontuur? Geef hierop een positief antwoord en je hebt het recept voor een periode die nieuwe groei en vervulling geeft.

1. Duidelijke koers.

Als je weet wie je bent en wat je te bieden hebt, helpt dit om een duidelijke koers uit te stippelen en te gaan voor die dingen die je hart hebben. Een focus heeft als voordeel dat je goed weet waar je ‘nee’ tegen kunt zeggen, zodat er weinig ballast overblijft en je met innerlijke zekerheid kunt kiezen. Dicht bij jezelf en dichtbij waar je je geroepen weet.                                                                                     

2. Een zinnig leven.   

Je beseft waar het echt om gaat en richt je daar op. Er zijn voor anderen geneest ons van zelfgerichtheid en geeft voldoening. Dat geldt zowel voor je werk of als je zorg geeft in een vrijwillig kader, in creativiteit of studie. Het gaat erom dat je met aandacht en overtuiging bezig kunt zijn. Door bewust keuzes te maken, kom je tot bloei in je bestemming.

3. Zelfkennis.

Je weet wat bij je past en wat niet, zodat je je krachtige kanten kunt inzetten en met mildheid je minder sterke kanten hanteert. Een vriendin van mij is heel creatief, behalve in de keuken. Haar man houdt erg van lekker eten. Nu hebben ze de deal dat hij kookt en dat zij tuiniert en klust.

4. Het avontuur van geloven.

Het leven met God is elke dag nieuw. We mogen uitzien naar hoe Hij tot ons spreekt door de Bijbel, door liederen of mensen. Elkaar bemoedigen, troosten en opbouwen. Beseffen, dat Hij in de wereld gekomen is zodat we in Hem het leven en de kracht vinden om moeilijkheden te overwinnen. Hem aanbidden en onze ziel voeden in Zijn aanwezigheid. Dan is het leven goed.

In welk van de 4 succesfactoren zou je stappen willen zetten? Wat is daarvoor nodig?

 

Gebed

Heer, we prijzen U omdat in Jezus Christus onze identiteit een rotsvast fundament heeft. Amen.

 

Dit artikel is geschreven door Agnes Huizenga en eerder verschenen in Eva Magazine. Agnes geeft ook een gratis e-cursus rondom vrij leven! Meer weten? Kijk hier.