Eva Logo
14 december 2016 in Opvoeding en gezin

Help, mijn dochter vlogt!

'In eerste instantie verzetten manlief en ik ons een beetje tegen deze vlogmanie. Want: wat doet zoiets met een kind? Ze maakt gelukkig nog niet voortdurend selfies, maar is het niet kwetsbaar om steeds je filmpjes op YouTube te zetten?'

Mijn lieve elfjarige heeft sinds enige tijd een intieme band ontwikkeld met Het Beeldscherm, en dan vooral in de vorm van mobiel en tablet. Eigenlijk is ze daar best laat mee. Jarenlang was ze vooral bezig om elfendansjes te doen en koekjes te bakken. Maar toen was daar Pooh, een Tamagotchi-voor-de-smartphone met aandoenlijk lieve oogjes. In de vorm van een drol, dat wel. Degene die het fenomeen verzorgdrol heeft uitgevonden, bezit een twijfelachtig soort creativiteit. Daarna kwam er Angela, een online kattebeest met een onnatuurlijk hoog stemmetje, dat maar liefst honderd jaar oud blijkt te kunnen worden. Gezien haar trouwe aard zie ik mijn dochter in haar stap-op-stoel in het bejaardentehuis Angela nog immer toegewijd broodjes voeren en schoenen met steunzolen aantrekken.

Geen idee
Inmiddels zijn we weer een fase verder en is er een kersverse hobby bijgekomen: dochterlief vlogt. Geen idee waar haar inspiratie vandaan komt, maar opeens loopt ze eindeloos met haar tablet in de hand door het huis. Op YouTube heeft ze per abuis een account aangemaakt op naam van mijn lief. Die zal het overigens een worst zijn, want hij is toch zelden online. Ik daarentegen volg haar trouw, samen met nog drie andere familieleden. En terwijl ik met een ernstig gezicht Eva-artikelen schrijf achter mijn laptop, verschijnen ‘ploeps!’ om de haverklap nieuwe filmpjes.

Uiterlijke zaken
De eerste die ik onder ogen krijg gaat over uiterlijke zaken. “We gaan het vandaag hebben over make-up,” zegt mijn welpje terwijl ze plechtig de camera inkijkt. “Een belangrijke tip om mee te beginnen: als je een jongen bent, doe dan geen lippenstift op.” Vervolgens grijpt ze een Labello-stick (Alarm, dat is de mijne!) en smeert hem royaal op en rondom haar mond. “Lippenbalsem is veel fijner dan lippenstift, want zo’n stift droogt je lippen uit en dat is heel irritant. En dan nu de oogschaduw …” Een flinke klodder blauw belandt op haar rechteroog: “Wahh, ik ben uitgeschoten!” En dat was het einde van het filmpje. Overigens niet voordat hij keurig is afgesloten met: “Dit was mijn aflevering over make-up. Bedankt voor het kijken!”

Eetchallenge en cadeautjes

Dagelijks gaat dit zo door. Ik zie mijn dochter een eet-challenge doen met vriendin X (wie heeft als eerste de zoute stokjes weggewerkt?), een prijsvraag uitloven voor de kijkers (hoe heten mijn knuffels?), vijf tips delen om je moeder te verrassen (‘Geef cadeautjes! Cadeautjes zijn altijd goed’) en luidkeels Marco-Borsato-liedjes zingen met vriendin Y. In eerste instantie verzetten manlief en ik ons een beetje tegen deze vlogmanie. Want: wat doet zoiets met een kind, dat het zich zo bewust is van zichzelf? Ze maakt gelukkig nog niet voortdurend selfies, maar is het niet kwetsbaar om steeds je filmpjes op YouTube te zetten? Tegelijkertijd zie ik haar creativiteit groeien, en da’s ook wat waard.

We volgen enthousiast
De beste oplossing ligt voor de hand: we volgen enthousiast haar kanaal en checken op die manier direct op inhoud. Zolang ze nog geen achttien is, kunnen we als ouders ongebreideld censuur uitoefenen. En zolang ze naast haar vlogvaardigheden ook regelmatig sjaals breit, experimenten in de keuken uitvoert en haar T-shirts verknipt tot nieuwe outfits, laten we het maar gebeuren. Maar die lippenbalsem, die wil ik terug. Dat wel. 

Marlies Medema

  • Bovenstaande blog is eerder verschenen in een Eva Magazine.