Eva Logo
gescheiden kerst
22 december 2016 in Opvoeding en gezin

Wie bezoek ik met Kerst?

Het blijft een lastige vraag: "Ik heb stress voor de kerstdagen. Mijn ouders zijn afgelopen mei gescheiden en een kerstdiner bij mijn schoonouders is elk jaar vaste prik. Iedereen wil Kerst met ons vieren, maar dat kan gewoon niet. Hoe ga ik hiermee om?"

Stress

Stress voor Kerst kan niet de bedoeling zijn van het feest van de geboorte van Jezus en/of het samenzijn met je familie. Volgens mij kun je twee dingen doen: met je partner of gezin een goed plan maken en dit voorleggen aan beide ouders en schoonouders of de situatie op zijn beloop laten.

Kerst met gescheiden ouders

Uit je vraagstelling lijkt dat je probeert het altijd iedereen naar zijn zin te maken. Dit is eigenlijk het probleem van je ouders. Als het lukt om het bij hen te laten, dan kun je ook wachten dat zij of één van beide komt met een voorstel of oplossing en daarbij kan ik van alles verzinnen. Bijvoorbeeld: de ene ouder komt met Kerst overdag en de ander komt ’s avonds, de ene ouder komt bij jou en de andere ouder gaat bij iemand anders Kerst vieren, één ouder met kerst en één met Oud en Nieuw. Je kunt ook eens serieus bedenken wat jullie eigenlijk de komende jaren willen doen met Kerst. Misschien wil je het met vrienden vieren of alleen met je eigen gezin, wil je weg in de kerstvakantie en af van die familiedrukte.

Stop met pleasen

Het belangrijkste is dat je leert om de problemen bij degene te laten van wie ze zijn. Van iedereen pleasen word je alleen maar zelf gestrest en uitgeput. Dus bedenk eens of dit een eigenschap van jou is die jou vaker spanning geeft en ga daar eens mee aan de slag. Spreek erover met je partner of een goede vriendin en leer wat meer los te laten. Ik wens je alvast fijne, gezegende en ontspannen kerstdagen.

Lees ook: Samengesteld gezin? Zo kom je de feestdagen door!