Eva Logo
5 december 2016 in Uit & thuis

'Wij vertelden niet dat Sinterklaas bestond'

In hoeverre ga je mee in het verhaal van Sinterklaas? Inge-Mirjam Bosveld en haar man besloten om hun kinderen geen verhaaltjes over Sint en Piet voor te houden. Desondanks werd het feest uitbundig gevierd.

Inge-Mirjam: ‘’Waarom zou je je kinderen eerst laten geloven, en dan later ineens vertellen dat het niet waar is? Wij vonden dat niet logisch. Desondanks hebben we ervaren dat je net zo veel lol aan Sinterklaas kunt hebben zonder dat je ze opvoedt met het idee dat hij bestaat. Voor ons was Sinterklaas altijd al een echt familiefeest. Mijn vader speelde zelfs voor Sinterklaas en ik had als kind een pietenpak. Ik was wel een witte piet, want mijn moeder vond schmink niet goed voor mijn huid. Jarenlang vierden we pakjesavond met de hele familie, inclusief lootjes trekken en surprises maken. Een zoon kwam vaak niet verder dan een kartonnen doos gevuld met proppen papier, maar ik kreeg ook weleens surprises die zo mooi waren dat ik ze een jaar lang liet staan.

'Dat jongetje zegt dat Sinterklaas niet bestaat!'

Het ‘ongeloof’ van mijn kinderen leidde weleens tot hilarische situaties. Zo gingen we eens kijken in een nieuw huis. De zoon van de bewoners die er op dat moment woonden kwam ineens ongerust naar zijn moeder toe: ‘’Dat jongetje zegt dat Sinterklaas niet bestaat!’’ Blijkbaar had mijn jongste bij binnenkomst meteen het een en ander uit de doeken gedaan…”