Icon--npo Icon--EO Icon--eva Icon--eva-slogan Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--pinterestCircle Icon--facebook Icon--facebookCircle Icon--twitter Icon--snapchat Icon--instagram Icon--clip Icon--whatsapp Icon--pinterest Icon--youtube Eva Logo
26 januari 2017

‘In mijn werkschuurtje geef ik alles een plaats’

Annemarie de Soeten (36): ‘Ik heb een werkschuurtje waar ik graag met natuurlijke materialen werk om iets moois vorm te geven. Op deze plek kan ik tot rust komen.'

"Want soms is het best druk: ik ben heel gelukkig getrouwd, moeder van vier kinderen, kunstenaar en docent. Als ik bezig ben met allerlei materialen uit de natuur, dan voel ik me verbonden met God. Ik verwonder ik me over zijn schepping, over Hem die alles schiep. Ik ervaar Zijn liefde."

"Mijn werkschuur is ook een ideale plek om de dingen in mijn hoofd en van mijn leven een plaats te geven. Ik ben veel geconfronteerd geweest met geweld. Ik wil dat van vroeger niet wegstoppen, maar het een plaats geven als onderdeel van mijn leven. Zo kan ik laten zien wie ik zelf ben. Daardoor durven anderen zich meestal ook te laten zien, wat mijn contacten mooier en rijker maakt. Ook op de kunstacademie heb ik via mijn beeldend werk de dingen een plek kunnen geven. Daar merkte ik dat anderen geraakt werden door mijn ruimtelijke werken. Hun ‘innerlijke’ verhaal, dat wat ze echt bezighoudt, kwam naar boven. Vanzelf kwam ik uit bij het creëren van binnenkamers voor de openbare ruimte. Een plaats waar je je kunt bezinnen, je eigen verhaal onder ogen mag zien en even tot jezelf mag komen. Zodat je je pijn in handen van God kunt leggen en genezing kan plaatsvinden. Zodat je niet meer hoeft te overleven, maar echt kan leven."

"Mijn binnenkamers zijn vaak kunstwerken van ongeveer 2,5 meter hoog, breed en diep, waar je in- en uit kunt lopen. Voor een rustig moment waar je even stil kunt staan bij wat je bezighoudt of bij jezelf. Een plaats van bezinning en reflectie. En het werkt! Bij de binnenkamer in een kloostertuin in Zwolle sprak ik bezoekers over hun ervaring met het kunstwerk. Ze reageerden positief, bijvoorbeeld: ‘Toen ik binnen stond, dacht ik aan...’ Sommigen raakten echt geëmotioneerd. Ik hoop nog veel meer binnenkamers te kunnen ontwerpen voor bedrijven, scholen en andere instellingen. Mijn ambitie is om ooit nog eens in een museum te exposeren!"