Eva Logo
28 februari 2017 in Uit & thuis

5 tips voor een gastvrij gezin

Jolanda Klapwijk deelt in Eva haar verlangen om haar huis te delen. Voel jij dit ook, maar weet je niet goed hoe? Jolanda geeft 5 tips.

5 tips voor een gastvrij gezin

1.     Thuis Afgehaald

 www.thuisafgehaald.nl

Leuke laagdrempelige manier om mensen in je huis te ontvangen, als je tenminste van koken houdt ;). Je kookt gewoon voor je gezin, maar dan wat meer. Deze porties kun je op Thuis Afgehaald zetten. Mensen uit je buurt kunnen een portie komen ophalen, tegen een (kleine) vergoeding.

2.     Gastgezin vluchteling of supportgezin (Rotterdam)

www.timon.nl/vrijwilligers/vrijwilligers-voor-vluchtelingen/

Veel jonge vluchtelingen komen hier alleen naar toe. Ze hebben veel contacten met leeftijdsgenoten, maar een gastgezin kan ze dat stukje gezelschap bieden waar ze ook behoefte hebben. Je hebt twee tot vier keer in de maand contact in een ontspannen setting, je kunt samen gaan klussen, koffie drinken, koken, een spelletjesavond houden. Samen dingen doen werkt vaak beter dan aan tafel met elkaar ‘moeten’ praten.

3.     Buurtfeestje

“Vier uw feestdagen,” was een gevleugelde uitspraak van mijn oma. Er valt altijd wel een reden te verzinnen voor een gezellig feestje met de buren. Dit feestje bij jou thuis te laten plaatsvinden geeft je de mogelijkheid het een sfeer en/of thema mee te geven die iets zegt over wie jullie zijn en wat jullie willen betekenen voor de buurt. Het maakt de stap om elkaar op te zoeken voor contact of hulp wat laagdrempeliger. Zeker in deze tijd waar eenzaamheid één van de grootste problemen is, is een goede buur van belang.

4.     Pleegzorg Pleegzorg wordt vaak als iets groots gezien, terwijl je ook al met kleine stappen kunt beginnen voordat je een volledig pleegzorg-avontuur in duikt. Naast de traditionele pleegzorg voor langere tijd, zijn er ook veel vormen waarin je maar voor een kortere tijd ingezet wordt als pleegouder voor kind, zoals bij crisisopvang. Je kunt ook maar een deel van de week beschikbaar zijn, bijvoorbeeld weekendopvang voor kinderen die in een tehuis zitten en in het weekend niet naar huis kunnen. Bel eens een organisatie in je omgeving op om te kijken of je op deze manier al iets kunt betekenen voor een kind in jouw buurt. Vrijwel altijd zal er van je gevraagd worden eerst een cursus vooraf te doen, dit geeft je alvast wat meer handvatten voor allerhande problemen waar je tegenaan kunt lopen. Dit helpt je ook een realistische kijk te krijgen op deze manier van zorg voor een ander.

5.     Woongroep

Wanneer je hart voor jongeren hebt en je ernaar verlangt hier wat meer mee te gaan doen, is dit een prachtige manier van gastvrij gezin zijn. Je woont samen met een aantal andere ‘kernbewoners’ en samen met hen ben je de ‘goede buur’ voor jongeren vanaf 18 jaar die begeleid door professionals zelfstandig leren functioneren in onze maatschappij. Je biedt een luisterend oor, een open deur, er wordt samen gegeten en geklust. Daarnaast heb je ook gewoon je eigen woning/appartement en mag je de deur dus ook af en toe dichtdoen. Jongeren zitten heus niet allemaal te wachten op dat kopje thee, dus verlies je niet in dat idyllische plaatje, maar de wetenschap dat het wel zou kunnen, geeft ze al zo veel basis om weer verder te groeien.

 

Nieuwsgierig naar het hele interview met Jolanda? Vraag hier een proefnummer van Eva aan.