Eva Logo
23 februari 2017 in Opvoeding en gezin

'Je leert je kind fietsen en eten, maar je leert je kind nooit seks hebben'

Minella van Bergeijk is eindredacteur van het gratis boekje 'S(n)eks' van BEAM en Eva. Een boekje dat ouders wil helpen om met hun tieners in gesprek te gaan over seksualiteit. Minella: “De eerste keer fietsen moedigen we aan; seks hebben moet je zelf leren. Over seks praten we als: een fiets heeft een trapper, een rem en spaken, maar we zeggen nooit ‘hoera!’, zoals bij het echte fietsen. We waarschuwen vooral dat je niet door rood mag rijden, en dat je veilig moet fietsen.”

Waarom dit boek?

“De concrete aanleiding was de vraag of we een boekje over seksualiteit konden maken dat verbindend zou zijn tussen de doelgroep van BEAM en Eva. We gingen om de tafel zitten met de vraag: ‘Waarom is seks nou altijd zo’n ingewikkeld onderwerp?’ Die complexiteit zit ‘m volgens mij in het feit dat er altijd twee werelden zijn: die van ouders en die van tieners. Met dit boek proberen we deze twee werelden te verbinden. Het was best een uitdaging, want het moest wel een verrassend boek zijn, en niet lijken op de boeken die er al zijn.”

Hoe hebben jullie dit aangepakt?

“We hebben niet alleen professionals geïnterviewd, maar ook ouders en tieners. Dat maakt het boek heel veelzijdig. Het biedt theologische, psychologische en sociologische visies, maar ook verhalen en tips van ouders en tieners zelf. Daarnaast staat het boek vol leuke illustraties: je hebt echt zin om het aan te raken! De teksten zijn kort en makkelijk leesbaar, als 'snacks'.”

Wat kunnen we lezen in het boek?

“Het boek bestaat uit vijf hoofdonderwerpen. Het eerste behandelt ‘de basis’: wat is seks en wat betekent het om seks te hebben? Vervolgens is er ‘communicatie’. We hebben het altijd over of je ‘het’ wel of niet gedaan hebt, maar wat heb je dan eigenlijk wel of niet gedaan? Doordat we de dingen niet letterlijk benoemen, blijft een gesprek ingewikkeld. Het derde onderwerp is ‘belemmeringen’. Dat kan misbruik zijn, maar het kan ook breder getrokken worden. Misschien voelen mensen zich veroordeeld omdat ze een andere geaardheid hebben. Daarna hebben we het over ‘relatie’: hoe ben jij naar de ander? Ten slotte is het laatste onderwerp ‘waarden’: welke idealen zijn mooi om na te streven? Meestel beginnen boeken over seksualiteit hiermee, wij vonden het belangrijk om te beginnen bij jezelf.”

Hoe ben je zelf voorgelicht door je ouders?

“Een beetje ‘houtje, touwtje’. Er werd veel impliciet verteld in plaats van expliciet en de nadruk lag op grenzen, wat allemaal niet mocht. Ik leerde over seks op het schoolplein. Er werd af en toe wel over gepraat, maar een echt gesprek was er niet.”

Waarom moet iedereen dit boek lezen?

“Er zijn zoveel mensen ongelukkig op het gebied van seksualiteit. Ik wil een stukje hoop geven en laten zien dat het ook anders kan. Seks is iets moois dat God gegeven heeft. Ik hoop dat mensen dat stukje glans van God in seksualiteit mogen ontdekken.”

Het boekje S(n)eks is gratis te bestellen via EO.nl/sneks