Eva Logo
14 februari 2017 in Liefde & Relatie

Laat je niet gek maken door Valentijn als de romantiek er even niet is

De Valentijnsweek bruist van romantiek. Een kaartje met lieve woorden, dineren bij kaarslicht, samen naar een concert.... je ziet deze dagen genoeg voorbij komen in je timeline. Maar wat als de romantiek bij jullie even ver te zoeken is? Je geen idee hebt wat je op dat kaartje moet schrijven en je je afvraagt of jullie elkaar nog wel wat te vertellen hebben bij dat romantische kaarslicht?
Blog geschreven door: Erica Smallenbroek van 'Girls of honour'

 

In mijn werk voor Girls of honour, blog ik over relaties voor stellen die gaan trouwen. Zij staan nog aan het begin van de huwelijksrit. Vol verwachtingen, gebaseerd op Hollywood en de schone was die iedereen figuurlijk buitenhangt. Als je een tijdje getrouwd bent, ervaar je dat de weg iets minder geplaveid is, dan gehoopt. En vroeg of laat beland je ineens in een (fikse) huwelijksdip. In mijn geval was dat al vroeg, in de eerste jaren van ons huwelijk. En wat moet je dan in vredesnaam met Valentijnsdag?

Geen paniek

Geloof het of niet, maar elke relatie kent de nodige dieptepunten. Dat de gevoelens een tijdje meer op haat en nijd lijken dan op liefde is heel normaal. Bijna elk stel gaat door deze fases. Alleen zijn de meeste mensen daar niet zo open over. Is er iets te vieren in een huwelijk? Dan zie je dat voorbij komen op facebook, geven ze een feestje en praat je over die fijne momenten. Als het niet lekker loopt stoppen we de vuile was ergens diep in een kastje weg, en weet je dit vaak niet. Hierdoor lijkt het alsof het bij anderen altijd goed gaat.

Toen Joop (mijn man) en ik in onze eerste ‘haat-en-nijd-fase’ terecht kwamen, had ik het gevoel dat we vreselijk faalden. Ik dacht dat ons huwelijk aan het mislukken was omdat het niet zo ging als ik dacht dat het hoorde. Maar echt, geen één relatie is perfect. Raak niet in paniek. Je faalt niet. Een dip is normaal in een relatie.

Zie het als een alarmbel

Oké, nadat je even opgelucht adem hebt kunnen halen, mag je jezelf een aantal vragen stellen. Want dat zo’n fase normaal is, is fijn, maar je wilt niet dat je huwelijk er altijd zo blijft uitzien toch? Stel jezelf de volgende vragen:

1. Waar zit het pijnpunt precies? Welke behoeften worden op dit moment niet vervuld? Leven we langs elkaar heen? Ben ik mezelf kwijtgeraakt in de relatie? Gaat het mis op het vlak van de liefdestalen? Of is er iets anders aan de hand?

2. Hoe kunnen we dit doorbreken? Hoe gaan we hier samen uitkomen? Bespreek dit met elkaar. Het gaat alleen lukken als je er samen in staat en samen voor gaat. En, als dit lukt, ga je er sterker uitkomen. Want dat is het resultaat van samen knokken voor je relatie.

3. Kunnen we dit met z’n tweeën of hebben we (professionele) hulp nodig? Durf hierin kwetsbaar en eerlijk te zijn naar elkaar. Ik vond het best een stap om na 4 jaar huwelijk al bij een relatietherapeut aan te kloppen. Pffff... wij hebben toch geen hulp nodig? Maar achteraf was dit het beste cadeau dat we onszelf gegeven hebben.

Praat erover met anderen

Nu je weet dat het eigenlijk niet lekker gaat en je daar ook iets aan wilt doen, is het fijn om dit te delen met anderen. Bijvoorbeeld in je huiskring en met vrienden of familie. Je zult zien, dat je dan verhalen gaat horen die herkenbaar zijn. Soms zelfs van stellen waarvan je het helemaal niet verwacht had. Dat kan lucht geven. En je helpt het taboe te doorbreken ;) Tips van ervaringsdeskundigen zijn altijd mooi meegenomen. Misschien werken de adviezen bij jullie ook, misschien niet en is er voor jullie een andere oplossing.

Ga samen iets doen, waarbij je vooral niet hoeft te praten

Je relatie is vaak niet in een dag weer op orde. Wat doe je dan in de tussentijd om verbonden met elkaar te zijn? Praten over gevoelens vind ik heerlijk. Joop vindt het een ramp. Je begrijpt, recht tegenover elkaar zitten bij romantisch kaarslicht met de verwachting dat het een avond is om weer meer met elkaar in contact te komen, gaat ‘m niet worden. Voor ons is de oplossing dat we vooral samen dingen doen. Dit kan een spelletje zijn op een doordeweekse avond, of een zondagse wandeling in het bos. Zo blijven we met elkaar verbonden. En zowaar ontstaat er vaak vanzelf alsnog een gesprek.

Laat je niet gek maken door Valentijn

En wat moet je in de tussentijd met Valentijnsdag? Naast dat je samen iets kunt gaan doen, kun je ook een eerlijk kaartje schrijven waarop je uitspreekt dat je voor de ander wilt gaan. Voelt dat niet goed? Laat Valentijnsdag dan vooral even voor wat het is. After all, is het toch ook gewoon een commercieel feestje. Goed excuus om een jaartje over te slaan ;)

Over 'Girls of honour'

'Girls of honour' is een trouwblog is over betoverende bruiloften en ijzersterke huwelijken. Speciaal voor Eva schreef Erica van 'Girls of honour’ een Valentijnsblog. Erica zelf zei 12 jaar geleden ‘Ja’ tegen Joop, en ontdekte dat je een huwelijk zo mooi kunt maken als je zelf wilt.'