Eva Logo
21 februari 2017 in Opvoeding en gezin

Samen in het kolenhok!

In Eva stond een portret van Alice en Gré (88). Hier kun je de uitgebreide versie van het verhaal lezen. Scroll vooral door tot onderaan de pagina: daar vind je nog een aantal baby- en jeugdfoto's van Alice en Gré.

Gré: “We zijn twee maanden te vroeg geboren, op 29 augustus 1928. Het is echt een wonder dat we het overleefd hebben. Oma Grietje is de buurt rondgegaan om overal kruiken te verzamelen, we waren zo klein. En er werden twee zusters ingehuurd om voor ons te zorgen.”

Alice: “Dokter Bons moest op wintersport, dus die had er haast bij. Daarom zijn we met de tang gehaald. Het was voor onze moeder de eerste bevalling en ze hadden geen idee dat er een tweeling kwam. Onze Gré woog toen al zwaarder: vier pond plus één ons en ik woog vier pond min één ons. We vielen wel op, want er waren weinig tweelingen. ‘De tweeling van de slager’ waren we. In die tijd had je in Steenwijk nog 21 slagers. Er werd hard gewerkt.”

Gré: “We hadden het goed. Annie, de dienstbode, hield ons in de gaten als vader en moeder in de slagerij waren. Elke week kwam er een naaister om kleding te maken. We werden hetzelfde aangekleed. Ik vond het wel leuk.”

Alice: “En ik vond het verschrikkelijk. Onze zus Ko, die een jaar na ons geboren werd, moest de dubbele stelletjes afdragen. Er werd niet voorgetrokken, maar zij voelde zich vaak wel het vijfde wiel aan de wagen.”

Gré: “We waren best heel brave meisjes, maar ik weet nog dat onze moeder eens het eten niet op tijd klaar had en dat we te laat kwamen op de bewaarschool. We werden samen door de juf opgesloten in het kolenhok.”

Alice: “Wat we deden op de bewaarschool? Plakken, weet ik veel! Ik was liever thuis gebleven, maar moeder was ons graag kwijt. Ze trouwde op haar tweeëntwintigste en  kreeg op haar dertigste haar vijfde kind. Daarna zorgde ze ervoor dat er geen kinderen meer kwamen.”

Gré: “We deden elkaar wel in alles na. Had zij iets? Dan wil ik het ook, en omgekeerd. En waarom we dat deden? Ik zou het niet weten. Op school werden we ook door elkaar gehaald. De meester had zelfs een versje gemaakt over ons: ‘Zie je Griet dan zie je Aaltje, zie je Aaltje, zie je Griet!’ Later is het ook een keer gebeurd dat haar aanstaande man aan mij een armband gaf die voor Aal bedoeld was. Of dat zij in Rotterdam een jas kocht en dat ik precies dezelfde gekocht had.”

Alice: “Vroeger leken we nog wel op elkaar, maar als u nou binnenkomt, zegt u dan: ze lijken als twee druppels water op elkaar? We hadden altijd al onze eigen vrienden. En na mijn trouwen heb ik veertig jaar met mijn man in het westen gewoond. Dan groei je ook wel uit elkaar. Ik ben ook lang niet zo christelijk als mijn zus. Ik hou niet van dat gepreek. Onze moeder zei altijd al: ‘Het geloof is geen erfgoed’. ”

Gré: “Ik ben God gewoon dankbaar voor elke nieuwe dag en dat ik me nooit alleen voel. Een paar jaar geleden heb ik een nieuwe hartklep gekregen. Mijn man is weggegaan, dat was niet fijn. Maar ik was niet angstig.”

Alice: “Of we nog weer samen zouden willen wonen?” Gré en Alice in koor: “Voor geen goud! Maar ook al lopen we de hele tijd te bekvechten, we zijn ook zo weer goed!”

Alice (Aaltje) Koning en Gré (Grietje) Vissers werden 88 jaar geleden geboren in Steenwijk. Alice’ man overleed vorig jaar en Gré is al ruim twintig jaar gescheiden. De zussen spreken elkaar bijna iedere dag telefonisch.

Alice en Gré werden 88 jaar geleden geboren in Steenwijk.
Baby's Alice en Gré: wat een lieverdjes!
Familiefoto: Alice en Gré zitten in het midden, met de witte jurkjes. Het meisje helemaal links is hun zusje Ko. Zij zit op schoot bij hun moeder en hun vader staat hierachter.
Alice en Gré waren hier al echte jongedames!

Bekijk de babyfoto's van de andere tweelingen uit Eva in Beeld of lees over deze bijzondere tweeling, die heel ver uit elkaar woont.