Eva Logo
29 maart 2017 in Geloof

Bijbelstudie | Vragen staat vrij!

Doordat mijn wiegje in Nederland stond, maak ik me over veel dagelijkse dingen niet druk. Eten, een dak boven mijn hoofd, vrede; terwijl ik opgroeide waren het vanzelfsprekende zaken. Daar staat tegenover dat ik kan piekeren totdat ik erbij neerval. Gevangen in mijn gedachten blijf ik maar malen.

Ik pieker echt over van alles: of het wel goed gaat met mijn kinderen, wat ik kan betekenen voor mijn hoogbejaarde moeder, heb ik die bepaalde persoon wel recht gedaan en zou die terugkerende pijn niet wijzen op een ernstige ziekte?

Het blijft maar spoken in mijn hoofd. Vooral ’s nachts. Dan zit er helemaal geen rem op alle tobberij.

Sleutel

In het Onze Vader wordt me de sleutel aangereikt tegen al die tobberijen.

De vorige keer stonden we stil bij aanbidding. Dat het in ons gebed eerst gaat om God en om Hem de plaats te geven die Hem toekomt. Een plaats die ons ook perspectief biedt op zijn koninkrijk. Wat Hij op het oog heeft voor zowel de hemel als de aarde.

Vanuit dat perspectief gaan we nu verder. Dagelijks brood, vergeving, bescherming, geduld, zijn aanwezigheid: we mogen het allemaal aan onze grote God vragen. De zaken die we elke dag nodig hebben doen ertoe voor God, ademt dit gebed. Ja, God wil zijn koninkrijk op aarde brengen, maar Hij heeft ook ons daarbij op het oog. Gods betrokkenheid bij ons gewone bestaan is groot. Ons dagelijks leven gaat Hem aan het hart. Zelfs al onze haren heeft Hij geteld (Mat.10:30). Als je daarbij stilstaat, word je er stil van.

Het Onze Vader is een soort mindfulness avant la lettre. Eén bede luidt: Geef ons wat we vandaag nodig hebben. Niet voor overmorgen of over een week. Maar voor vandaag. God weet wat we écht nodig hebben. En dat overstijgt heel vaak wat we zelf denken nodig te hebben. We mogen vertrouwen dat Hij het goede met ons voorheeft, dwars door de gebroken omstandigheden en het lijden van het leven heen.

Als westerse mensen zijn we helemaal niet meer geneigd of gewend om zo bij de dag te leven. We zorgen graag dat alles picobello in orde is. Alle risico’s worden afgedekt met verzekeringen en we zorgen dat we later een goed pensioen hebben. Met lijden kunnen we moeilijk leven. Maar wat God ons wil geven, is genoeg voor iedere dag. Zoals God ook voor het volk Israël in de woestijn zorgde. Ze kregen elke dag manna, maar toen ze voor meer dan een dag verzamelden ging het mis. De boel bedierf. Wat we nodig hebben is een mannamentaliteit, schrijft theoloog Ronald Westerbeek in het boek Feest van het Koninkrijk. Niet dat we naar de lucht moeten gaan staren voor manna, maar ons leven mag doortrokken zijn van vertrouwen op God. Vanuit dat basisvertrouwen mogen we echt alles aan Hem voorleggen. Maak wat je bidt daarbij vooral ook niet te ingewikkeld, zegt voorganger Pete Greig in de Prayer Course*. Vertel God gewoon wat je nodig hebt. Wees ook realistisch en eerlijk over hoe je je voelt. Je motieven zullen nooit helemaal puur en goed zijn. En hou vol! God vraagt ons om te volharden in gebed. Dus blijf kloppen, blijf zoeken, blijf vragen!

En nog iets: misschien dat een dagelijks ontbijt, een warm huis en vrede voor ons vanzelfsprekend zijn, maar voor velen die moeten rondkomen van minder dan twee euro per dag is dat een heel ander verhaal. Bij het bidden van het Onze Vader mogen we ons bewust zijn dat we deel uitmaken van dezelfde familie als onze broers en zussen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië voor wie armoede een dagelijkse realiteit is. Zovelen van hen gaan gebukt onder oorlog, honger en vervolging om het geloof. Samen met hen bidden we voor het herstel van Gods koninkrijk.

Sleutelvers

Vraag en er zal je gegeven worden, zoek en je zult vinden, klop en er zal voor je worden opengedaan. Matteüs 7:7

 

Doe je al mee met de Eva Prayer Course? Je kunt je nog steeds je aanmelden op deze pagina! Verzamel een groepje vrouwen met wie je wilt bidden en doe mee!

Gebedstip:

‘Keep it simple, keep it real, keep it up!’

Pete Greig/Prayer Course

Liedje

Onze Vader door Elise Mannah.

Leestip

Feest van het Koninkrijk, Ronald Westerbeek. ISBN 9789058818997