Eva Logo
28 maart 2017

De 5 wijsheden van Sarah Fortuin

Sarah Fortuin is directeur van de pre-school van Beautiful Kidz in het Namibische dorpje Ovitoto. Haar leven in de acherstandswijk Katutura, in de hoofdstad Windhoek, maakte haar tot wie ze is. “God wilde me daar hebben.”

Uit elke situatie kun je iets leren

“Mijn moeder was nog een jong meisje toen ze me kreeg. Ze was niet in staat om goed voor mij te zorgen. Ze overleed op jonge leeftijd aan borstkanker. Mijn vader heeft altijd mijn bestaan ontkend, ondanks een DNA-test. Ondanks het verdriet heb ik van hen geleerd. Van mijn moeder heb ik geleerd dat ik niet jong wil sterven, hoe gek dat ook klinkt. Ze heeft me geleerd dat ik goed voor mezelf moet zorgen, regelmatig tests moet laten doen om borstkanker uit te sluiten. Dat is mijn verantwoordelijkheid. Ze heeft me ook geleerd dat ik wijs moet zijn in het type man dat ik kies. Ik bid vaak: ‘Heer, laat mij betere keuzes maken.’ Mijn gebed is ook dat mijn familie God beter leert kennen, in het bijzonder mijn vader en mijn broer.” 

Je bent waardevol

“Ik wil de kinderen op mijn school zo graag meegeven dat ze ertoe doen. Wanneer je weet dat je waardevol bent, maak je betere keuzes. Veel kinderen op mijn school zijn onzeker, precies zoals ik was. Ik was onzeker over mijn uiterlijk, liep altijd rond met de gedachte dat mijn neus te plat was en mijn haar te weerbarstig. Ik haatte mijn haar. Maar mijn oma leerde me dat God van mij houdt, inclusief al die dingen die ik niet leuk vind aan mezelf. Dat verandert de manier waarop je naar jezelf kijkt. Toen ik me realiseerde dat God me naar zijn beeld geschapen heeft, ging ik anders naar mijn neus kijken. Misschien heeft God ook wel een platte neus!” (lacht).

“Veel kinderen zijn ook onzeker over hun vaardigheden. Het is een uitdaging om niet alleen aandacht te besteden aan het kind dat een hoog iq heeft, maar ook aan het kind dat goed is met zijn handen. Die krijgen soms het gevoel dat ze minder meetellen. Terwijl ook die vaardigheden zo belangrijk zijn en door God zijn gegeven.”

Kijk niet terug

“Ik vraag me wel eens af of mijn leven anders geweest zou zijn als mijn vader voor me had gekozen. Wat voor persoon zou ik zijn geworden als hij die simpele stap van acceptatie gedaan zou hebben? Als ik geen ‘bastaard’ was geweest? Het feit dat hij mij niet wilde, deed me concluderen dat mannen niet betrouwbaar waren. Ik denk ook dat dit een van de redenen is waarom ik nooit echt een relatie met een man heb durven aangaan. Misschien, als mijn vader andere keuzes had gemaakt, was ik nu wel getrouwd geweest. Maar mijn oma zegt altijd: ‘Spilt milk is of no good use.’ Dingen gaan zoals ze gaan. En uiteindelijk hebben deze omstandigheden me gemaakt tot wie ik nu ben.”

Ga voor het onverwachte

“Een half jaar geleden overhandigde iemand me een baby van een paar maanden. Het meisje was te vondeling gelegd, het had zes tenen. Er was geen plek waar ze terecht kon, dus ze heeft een aantal maanden bij mij in huis gewoond. Ik mocht haar Deborah noemen. Naar de dappere strijdster uit de Bijbel. In die periode was er ook een negentienjarig meisje met hiv dat geen plek had om te wonen. Ze vroeg of ze ook een tijdje bij mij mocht logeren. Eigenlijk zat ik daar niet zo op te wachten, maar uiteindelijk heb ik toch toegestemd. Vervolgens bleek dit zo’n bijzondere match te zijn! Dit meisje was als een moeder voor Deborah. En hoewel ik dacht dat ik tijd tekort zou komen, ontnam ze me juist veel zorg. God brengt op een bijzondere manier dingen bij elkaar.”

Hou van de plek waar je geboren bent

“Mensen zeggen tegen me: voor iemand die in de sloppenwijk Katutura is opgegroeid, ben je niet erg beschadigd. Als je uit Katutura komt, krijg je doorgaans een label. Dan kun je niet slim zijn. Of je bent ongetwijfeld hiv-positief. Of je moeder heeft vijf kinderen van vijf verschillende mannen. Of je slaapt met alle mannen die je tegenkomt. Als ik vertel waar ik vandaan kom, moet ik altijd uitleggen waarom ik het werk doe wat ik doe. Maar dit is de plek die God voor mij uitgekozen heeft om geboren te worden. Ik ben blij dat ik hier ben opgegroeid. Ik heb hier skills of survival geleerd. En ik zou niet anders willen.”

Lees het volledige interview met Sarah in Eva 3. Proefexemplaar aanvragen? Dat kan hier.

Hier lees je meer over Eva’s goede doel in Namibië, de projecten van Beautiful Kidz.