Eva Logo
31 maart 2017 in Hoofd & hart

‘Soms wil ik ook wel eens mijn grenzen opzoeken’

Ze houdt van cupcakes met een kopje thee, maar ook van vuurtjes stoken en kamperen. “Dat herkennen vast meer vrouwen”, dacht Jojanneke Nieuwenhuis. En zo ontstond Vonk: een buitensportweekend in de Ardennen, speciaal voor vrouwen.

Hoe is Vonk ontstaan?

“Een aantal jaar geleden viel het me op dat er voor christelijke mannen veel toffe activiteiten werden georganiseerd, zoals survivaltochten, sportactiviteiten of goede gesprekken bij een kampvuur. Voor vrouwen is er ook veel, maar dat spreekt maar één kant van mij aan. Ik houd ook van cupcakes bakken of Bijbelstudie met een kopje thee, maar ik heb ook een andere kant. Een kant die groeit als ik fysiek word uitgedaagd of even op mezelf word teruggeworpen. Toen ik dit besprak met twee andere vrouwen en een bevriende buitensportinstructeur waren die meteen enthousiast! Met elkaar hebben we Vonk ontwikkeld en opgezet. Het is heel bijzonder om te zien hoe mooi wij elkaar aanvullen. Wat mij betreft ben ik er van overtuigd dat God ons samenbracht.”

Waarom is Vonk alleen voor vrouwen?

“Ik ben gek op gemengde groepen. Maar ik denk dat het een heel andere dynamiek oplevert als je alleen met vrouwen bent. Er ontstaat een ander soort gesprek, ander soort sfeer. Bij een vorig weekend deden we bijvoorbeeld een lange hike op zaterdagmiddag: er was ruimte om te praten en de diepgang op te zoeken. Eén van onze groepjes stond bovenop een heuvel in tweetallen te bidden en elkaar te zegenen. Dat was zo gaaf, ik krijg er nog kippenvel van! Er ontstaat iets bijzonders doordat je alleen met vrouwen bent.”

Waarom zoeken jullie fysiek en mentaal de grens op?

“We gaan inderdaad sober slapen en er zijn geen faciliteiten. Zo ervaren we dat we het vermogen hebben om een beetje door te bijten. Vrouwen kunnen vaak veel meer dan ze denken. En als we het de groep een klein beetje zwaar maken, gaan ze ook meer openstaan en stellen ze zich sneller kwetsbaar op. Daarnaast gebruiken we het buitensportdeel soms ook om iets te illustreren. Vorig jaar ging het bijvoorbeeld over barrières die tussen jou en God instaan. Vervolgens gingen we tokkelen (afdalen met behulp van touw en katrol): we sprongen letterlijk over de barrières heen. Sommige vrouwen moesten echt een enorme drempel over. Ik hou van controle en ik heb hoogtevrees, dus ik vond het ook doodeng! Maar daarna kreeg ik het gevoel: als ik dit kan, dan kan ik ook datgene achterlaten wat tussen mij en God instaat.”

Voor wie is Vonk een echte aanrader?

“Het is een aanrader voor alle vrouwen die de tijd willen nemen om een stap dichter bij God en bij zichzelf te komen. Verder zijn er eigenlijk geen eisen. De jongste deelnemer tot nu toe was 19 en de oudste 56. Je hoeft geen topconditie te hebben of waanzinnig sportief te zijn. Alleen bij echte blessures is het handig om even te overleggen. Ook maakt het niet uit hoe stevig je in je geloof staat of bij welke kerk je hoort. Het kan zijn dat je die avontuurlijke kant van Vonk meteen herkent bij jezelf, maar er zijn ook heel veel vrouwen die niet weten dat ze überhaupt behoefte hebben aan deze kant! Juist voor die vrouwen is Vonk echt een aanrader: het is goed om een weekend te worden uitgedaagd.”

Het eerstvolgende weekend met het thema 'Brandstof' vindt plaats van 12 - 14 mei 2017. Opgeven kan tot 6 april. De kosten, exclusief vervoer naar de Ardennen, zijn 200 euro. Eten, buitensportactiviteiten, overnachtingen en de inzet van professionele coaches en buitensportbegeleiding zijn wel inbegrepen.

Samen met een oud-deelnemer is Jojanneke zaterdag 1 april op Radio 5 te horen bij EO Live, van 19.00 – 22.00 uur.

Bezoek hier de Facebookpagina van Vonk voor meer info.