Eva Logo
30 maart 2017

'Vrouwen hoorden soms voor het eerst dat God van ze hield'

Jacoleen van den Berg – Lieve stond al twintig jaar voor de klas als docent Nederlands toen haar het gevoel bekroop: “Is dit nou wat God met mijn leven bedoeld heeft? Is er niet meer?” Ze waagde een sprong in het diepe en begon aan een enerverende periode bij de EO.

“Ik dacht eigenlijk dat God mij een beetje vergeten was. Voor de klas staan was leuk, maar de uitdaging was er een beetje vanaf. Wat was Gods plan met mijn leven? Ik hoopte en bad dat er iets groots en spannends op mijn pad zou komen.”

“Een vriend werkte bij de EO en vertelde dat er een vacature openstond bij het vrouwenwerk van de EO: VrouwZijn. En hoewel ik mezelf niet tot mijn zestigste zag lesgeven, durfde ik niet te solliciteren. Ik zou moeten gaan spreken voor groepen van 1000 vrouwen, dat vond ik veel te eng!””

“Ik heb toen tegen God gezegd: ‘Pas als u drie mensen tegen mij laat zeggen dat ik echt moet solliciteren, doe ik het.’ En dat gebeurde! Mijn werk bij VrouwZijn voelde dus echt als een roeping. Niet voor niks is 2 Timotheüs 1: 7 altijd heel belangrijk voor mij geweest: ‘God heeft ons niet een geest van lafhartigheid gegeven, maar een geest van kracht, liefde en bezonnenheid.’” 

“Inmiddels valt zowel het blad als de evenementen onder Eva, maar in die tijd was Eva alleen het blad en organiseerde VrouwZijn de activiteiten. Mijn werk bestond uit het coördineren en presenteren van die activiteiten. Per jaar organiseerden we vijf conferenties, vijf VrouwZijn-dagen en zo’n twintig plaatselijke koffieochtenden.”

Een nieuw geluid

“Tijdens de activiteiten speelde muziek altijd een belangrijke rol. Lofprijs- en aanbiddingsmuziek was in die tijd nog in opkomst en dus voor de meeste vrouwen iets compleet nieuws. Dit was een van de middelen waardoor VrouwZijn kon uitgroeien tot zo’n grote beweging waarbij we wel 8000 vrouwen per jaar bereikten.”

“Wat me het meest is bijgebleven, zijn de conferenties die we voor alleenstaande moeders organiseerden. Als ik daar aan terugdenk, begin ik weer helemaal te glimmen! Vrouwen die in de kerk vaak in de marge zaten, kregen opeens alle aandacht en erkenning. Het verschil tussen hoe ze binnenkwamen en weggingen was geweldig. Ze hoorden soms voor het eerst dat ze er mochten zijn en dat God van ze hield. Dat was trouwens altijd het doel van het vrouwenwerk: Gods liefde communiceren en vrouwen daarmee ook een stukje eigenwaarde meegeven.”

Het VrouwZijn-muziekteam onder leiding van Peter van Essen

Afscheid

“Toen ik negen jaar bij de EO werkte, ging VrouwZijn samen met Eva en wilde de EO meer televisiegezichten voor het presenteren van de evenementen. Helaas betekende dit voor mij dat ik moest stoppen met het vrouwenwerk. Daar heb ik het een tijd best moeilijk mee gehad, want het voelde altijd als dé taak die God mij gegeven had.”

“Na VrouwZijn ben ik bij de EO blijven werken, als redacteur van verschillende televisieprogramma’s. Op dit moment is dat Ik mis je. Hiervoor zoek ik mensen die een dierbare hebben verloren en hun verhaal willen vertellen. In het begin was het wennen om zo op de achtergrond te werken in plaats van voor een grote groep mensen. Wel is mijn werk, net als bij VrouwZijn, heel inhoudelijk, sociaal en ben ik met zinnige onderwerpen bezig.”

“Ik volg Eva, zowel het blad als de evenementen, nog steeds op de voet en vind dat ze het heel goed doen! Naast dat Eva ontzettend alert is op de vorm, is de  inhoud ook goed en daar word ik blij van! Af en toe geef ik nog workshops op evenementen van Eva. Met veel plezier! 

“Mijn tijd bij VrouwZijn was het hoogtepunt van mijn carrière. Maar ik heb ook geleerd dat je daar niet te veel in moet blijven hangen. Inmiddels heb ik het helemaal afgesloten: het was goed maar het is klaar.”

VrouwenZijn-dag in 2004

Twee liederen die veel werden gezongen tijdens de VrouwZijn-dagen: opwekking 574 U bent welkom en opwekking 372 U verzadigt mij met uw liefde, Heer.

Opwekking 574: U bent welkom!
En opwekking 372: U verzadigt mij met uw liefde

Deze maand bestaat de EO 50 jaar! Dat vieren we onder andere met een aantal interviews met verschillende EO-vrouwen die op een gedenkwaardige manier betrokken zijn geweest bij Eva en/of VrouwZijn. We blikken terug op de bijzondere evenementen, verhalen en ontmoetingen. Lees ook de interviews met Noor van Haaften, Henriëtte Laan en Marion Lutke. Meer weten over het Jubileum van de EO? Klik dan hier.