Eva Logo
6 april 2017

'De grillige doelgroep maakt mijn werk spannend'

Zaterdag 20 mei start Eva’s Zomerwandeling in 50|50 Hotel Belmont: een prachtige locatie midden op de Veluwe. Maar Hotel Belmont is meer dan een mooie locatie. Het biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek om te re-integreren en organiseert tientallen vakanties per jaar voor mensen die dit normaal gesproken niet kunnen betalen.

Het hotel valt onder het Leger des Heils en heeft dan ook geen winstoogmerk. Ellis de Bruine (33) begeleidde een tijd de re-integratiemedewerkers en inmiddels geeft ze leiding aan de afdeling re-integratie, waaronder werkbegeleiders en re-integratiecoaches.

Het lukt niet

“De re-integratiemedewerkers hebben verschillende achtergronden”, vertelt Ellis, “maar de grote overeenkomst is dat het niet lukt om voor een reguliere baan te werken. Denk aan mensen met een rugzak, om verschillende redenen zoals een detentieachtergrond of een verstandelijke beperking maar ook mensen met fysieke klachten of een burn-out.”

Maar als een reguliere baan niet lukt, waarom moeten deze mensen dan zo nodig werken? Ellis: “Werk is een groot component van iemands leven: het grootste gedeelte van onze tijd zijn we aan het werk. Werk geeft structuur en afleiding. Mensen voelen zich nuttig en nodig.”

Ze vervolgt: “Voor sommige mensen is werken ook goed omdat het ze uit een isolement haalt. Bovendien willen veel mensen ook gewoon weer aan het werk! Het lijkt nu net of mensen zich lijdzaam opzij laten schuiven op de arbeidsmarkt, maar er werken hier ook genoeg deelnemers die zelf heel graag weer aan de slag willen gaan.”

Het doel is uiteindelijk dat de medewerkers worden klaargestoomd voor de reguliere arbeidsmarkt. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd, sommige medewerkers blijven werken bij Hotel Belmont of gaan naar een (andere) beschutte werkplek.  

Burn-out

Hoe het is om thuis te zitten en niet te kunnen werken, weet Ellis als geen ander. Ze zat negen maanden thuis met een burn-out. “Ik kon helemaal niks meer, behalve in bed liggen. Er zijn momenten geweest dat ik niet dacht dat ik ooit nog zou kunnen werken.”

Maar door af te rekenen met verdriet uit haar verleden, lukte het Ellis om zichzelf helemaal te accepteren. Langzaam ging ze weer aan het werk en inmiddels is ze weer helemaal terug!

“Hoe zwaar het ook was, uiteindelijk ben ik er als een beter mens uitgekomen. Het heeft me zachter en milder gemaakt. Ik heb die machteloosheid gevoeld die veel mensen die hier komen re-integreren ook voelen. Waar ik vroeger soms dacht: ‘Kom op, doe wat meer je best!’, toon ik nu meer begrip, want ik weet hoe verschrikkelijk het kan voelen.”

Uw wil geschiedde

Ook haar relatie met God veranderde: “Ik ben dichter bij God gaan leven. ‘Uw wil geschiedde’ staat veel meer centraal. Ik ben me echt gaan beseffen dat God een plan heeft met ons leven. Dat zie je bijvoorbeeld met mijn burn-out. Hoe zwaar het ook was, uiteindelijk was het een stuk genezing dat ik nodig had.”

Ellis geniet duidelijk van haar werk. Ze heeft veel lol met de medewerkers en er heerst een fijne, vrolijke sfeer op de werkvloer. “Het werk blijft uitdagend en spannend door de re-integratiemedewerkers. Tegelijk is dat ook soms lastig bij dit werk: de grilligheid van deze groep.”

"Tijdens een re-integratietraject komen kwetsbaarheden naar boven”, legt Ellis uit. “Mensen lopen tegen zichzelf aan en dat is niet altijd leuk. Het werk is daardoor onvoorspelbaar en je hebt soms een lange adem nodig.”

Ellis hoopt in de toekomst nog meer mensen aan het denken te zetten en een stukje bewustwording mee te geven: “Ik denk dat er veel meer bedrijven zijn die een plek voor een re-integratiemedewerker hebben. Ik zeg altijd: ‘Ik heb zelf een geweldige baan en dat gun ik iedereen.’ Een fijne werkplek kan echt een wereld van verschil maken.”

Eva's Zomerwandeling

Kom jij al naar Eva’s Zomerwandeling? Je kunt kiezen tussen een ochtend- of middagwandeling, alleen of met vriendinnen. Tijdens de wandeling zoomen we in op het thema ‘Uw Koninkrijk kome’. Na afloop biedt Hotel Belmont speciaal voor Eva een heerlijk Italiaans buffet vanaf 17 uur. Let op: reserveren voor het diner verloopt niet via het aanmeldingsformulier van Eva, maar rechtstreeks via Belmont. Te bereiken op: 0318 482 365.

Lees ook het mooie verhaal van Shanty, een van de medewerkers van Hotel Belmont.