Eva Logo
13 april 2017

Haken zorgt voor verbinding!

Monique van der Hoek hield altijd al van haken. Maar ze had nooit gedacht dat ze initiatiefneemster zou worden van de grootste gehaakte deken van de wereld!

“Het begon op een feest van mijn werk. De nieuwe missie van het bedrijf werd geïntroduceerd: ‘verbinding’. Om dat te symboliseren, werden bolletjes wol en garen door de zaal gegooid. Mooie symboliek, maar als echte haakster dacht ik vooral: ‘Wat zonde!’ Dus raapte ik alles op van de grond en begon thuis heel veel te haken.”

Samen één

“Tijdens het haken moest ik steeds denken aan de ‘verbinding’ van het haken. Al die verschillende lapjes stof die lang niet allemaal hetzelfde zijn, maar samen toch juist een mooi en kleurrijk geheel vormen!”

“Toen ontmoette ik Esmeralda de Vries. We werden geïnterviewd voor het personeelsblad van de zorginstelling waar we allebei werken: ik als verpleegkundige, Esmeralda als human resource manager. Samen stonden we op de Oldenhove toren in Leeuwarden en al snel raakten we aan de praat over het haken en de verbinding die het met zich meebracht.”

“We keken vanaf de toren op het plein neer en zeiden tegen elkaar: ‘Hoe mooi zou het zijn om dit hele plein met een grote deken te bedekken? Gemaakt door mensen zelf, vanuit hun eigen kracht.’ En zo ontstond het project: de grootste deken ter wereld haken, die de verbinding en de kracht van het ‘samen doen’ symboliseert.”

Iepen Mienskip

“In 2018 is Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa. Het thema is ‘Iepen Mienskip’, wat betekent: samenleving/community. Daar past ons project perfect bij: met de grootste gehaakte deken van de wereld willen wij laten zien wat ‘mienskip’ betekent. In juni 2018 hopen we het wereldrecord van de grootste gehaakte deken ter wereld te halen: daarvoor moeten we 10.000 aan elkaar geknoopte eenpersoonsdekens haken!” 

“We hebben contact gezocht met honderden haakclubs en we reizen naar alle haakbeurzen in het land met onze caravan om het project te promoten. Inmiddels zijn er duizenden mensen aan het haken geslagen voor het project! We horen zoveel mooie verhalen over wat haken voor iemand kan betekenen. Een mevrouw die haar man verloor, vertelde bijvoorbeeld dat ze ontzettend veel steun kreeg van haar haakclub: er was een heel netwerk waar ze op terug kon vallen.”

“Haken verbindt mensen, ongeacht waar en hoe ze leven. Er wordt samengewerkt. Er worden nieuwe vrienden gemaakt en oude vrienden weer gevonden. Mensen voelen zich opgenomen en gerespecteerd in de groep. Ze ontdekken hun waarde en kracht. De deken visualiseert uiteindelijk die kracht, warmte, diversiteit, verbondenheid en kleurrijkheid van onze samenleving.”

The Passion

“Omdat dit jaar The Passion in Leeuwarden is, hebben we een deken met het logo van The Passion gehaakt. Ook hebben we in de Grote Kerk in Leeuwarden onze dekens mogen tentoonstellen! Het idee van verbinding is natuurlijk ook een christelijke gedachte. Over dit project vertellen is voor mij een manier van evangelisatie.”

Meedoen

Wil je meehelpen met haken? Dat kan! Je hoeft geen haakexpert te zijn, alle beetjes helpen! Er zijn verschillende leuke projecten waar je aan mee kunt werken. Kijk hier of hier voor meer informatie.