Eva Logo
13 april 2017

‘Ik voel Maria's worsteling tot in mijn vezels’

“Het nieuws ging als een lopend vuurtje door Friesland: The Passion komt naar Leeuwarden!”, vertelt Elske. “Zou jij Maria willen spelen?”, opperden de lokale media. “Natuurlijk! Dat zou ik een eer vinden, zeker als geboren en getogen Friezin,” zei ik dan. Gelukkig wisten ook de makers van The Passion Elske DeWall te vinden. Inmiddels heeft ze de eerste liederen van Maria voor zichzelf ingezongen en probeert ze zich ‘in te lijven’ in haar rol als de moeder van Jezus.

“Maria is krachtig én kwetsbaar tegelijk,” verzucht Elske. “Ze beseft gaandeweg het verhaal dat ze haar zoon (haar eigen vlees en bloed) moet loslaten voor een hoger doel, voor de liefde. Inwendig voert ze een enorme strijd, omdat ze weet dat ze voor zichzelf berusting moet vinden. Ik hoop dat ik het droog kan houden, straks op dat plein. Door het oefenen van de liederen, gaat de rol in me zitten en voel ik de worsteling van Maria tot in mijn vezels. Dat heeft vanzelfsprekend ook te maken met de liefde voor mijn eigen driejarige zoon. Eerst was er het onbegrijpelijke, het wonderlijke, dat zo’n kindje zich in je vormt, daarna kwam de kracht van de bevalling en ten slotte ging mijn hart wagenwijd open voor dit kleine mannetje. Als moeder ben je oersterk en tegelijkertijd heel kwetsbaar. Hoe kan je het verdragen iets te verliezen waar je zoveel van houdt?”

Elske zit ontspannen op de stoel in de kleine studioruimte. Zojuist zijn persfoto’s van haar gemaakt in haar rol als Maria. Haar make-up en haar zitten nog helemaal gestyled. Maar onder haar prachtige blauwe jurk komen haar eigen nonchalante sneakers al tevoorschijn. Klaar om straks het Hilversumse showbizzwereldje achter zich te laten en weer naar haar Friese huis te rijden. Maar eerst gaan we samen door het Onze Vader heen. Een gebed dat ze kent dankzij de christelijke school waar ze als kind op zat. “Mijn opa en oma gingen trouw naar de kerk. Dat begreep ik nooit: waarom moesten ze érgens naartoe voor hun geloof? Het zit toch in je hart? Ik dacht daar veel over na. En ook over Jezus en waarom Hij moest lijden. Dat hele principe van ‘no pain, no gain’ vind ik ingewikkeld. The Passion wakkert die vragen weer bij me aan.”

Onze Vader

“Hierbij denk ik aan mijn eigen vader. Hij is ontzettend belangrijk voor me. Ik was een jaar of tien toen hij een langdurige depressie kreeg. Ik begreep er weinig van: ik voelde zijn verdriet, maar er was niets aan hem te zien. Ik kon hem niet bereiken. Tijdens mijn zwangerschap, drie jaar geleden, kreeg hij een kleine terugval. Toen beleefde ik het als volwassen vrouw; totaal anders omdat ik dingen beter kon plaatsen. Natuurlijk had deze periode veel impact op ons gezin. Maar niet op een negatieve manier: we waren open en konden er met elkaar over praten. We zijn er sterker en hechter door geworden. Het gaat nu goed met mijn vader: hij rijdt me regelmatig naar optredens. En straks, in het voorjaar, hopen we samen motorritjes te maken. Al moet hij zijn papiertje nog wel even halen!”

Uw Koninkrijk kome

“Ik hoop dat er ooit een moment komt dat ik weet: alles is goed. Dat ik ‘balans’ voel en vrede met hoe het is. Ik denk dat dit mogelijk is. Maar volgens mij staat ons ego ons in de weg. We zijn angstig; we zaaien angst en handelen massaal vanuit angst. Terwijl die haat en angst alleen polarisatie teweeg brengen. Straks in The Passion wordt dit zo mooi uitgebeeld, als het hele plein scandeert dat de crimineel zijn vrijheid mag, boven de onschuldige Jezus. Eerder nog waren ze enthousiast over Jezus. Zijn boodschap is nooit veranderd. Maar door angst veranderde de menigte massaal van koers. We maken verkeerde beslissingen doordat we niet vertrouwen op onze eigen kracht en luisteren naar waar het om gaat.”

Geef ons heden ons dagelijks brood

“Het klinkt misschien gek, maar mijn moeder is een soort Maria. Zij verstaat de kunst om het geluk van de ander voorop te stellen. Ze is heel zorgzaam en wil het anderen naar de zin maken. Natuurlijk heeft ze ook haar eigen verdriet. Ik zie haar kwetsbaarheid wel. Maar ze heeft de kracht om die opzij te zetten en sterk te zijn: voor ons. Ik herken het. Ik maak het ook graag goed voor de ander. Niet voor niets zeggen mensen regelmatig tegen me ‘pas je wel op jezelf?’. Gelukkig leer ik steeds beter te luisteren naar wat ik zelf wil en vind.”

Vergeef ons onze schulden

“Ik heb er geen moeite mee een ander ‘te vergeven’. En ik deel gemakkelijk complimenten uit. Maar mezelf ‘vergeven’ vind ik ontzettend moeilijk. Ik ben een perfectionist. En ben streng voor mezelf. Mijn lat is hoog: in alles. In mijn rol als moeder, dochter, zangeres; ik wil het allemaal meer dan goed doen. Maar, wanneer is iets goed genoeg? Perfectionisme is een kracht: je ontwikkelt jezelf erdoor. Bij mij slaat het soms echter om in krampachtigheid. Dan probeer ik te hard en laat niet los. Als je hard knijpt in een hand met zand blijft er niets over. Laat je los, dan houd je zand over. Ik wil graag meer leren loslaten.”

En leidt ons niet in verzoeking

“De maandag na een optreden voel ik me vaak somber. De heerlijke adrenaline van het podium is weggezakt en ‘het gewone’ vliegt me aan. Dan sta ik daar, net als iedereen, de vaatwasser uit te ruimen en denk: ‘Wat bereik ik nu helemaal?’. Het liefst ren ik er letterlijk voor weg. Door fysiek bezig te zijn, hoef ik immers niet te voelen. Mijn beroep kent een grote tegenstrijdigheid. In mijn songs en optredens geef ik veel van mezelf, van mijn hart en mijn ziel. Maar uiteindelijk word ik beoordeeld om de buitenkant, om het succes dat ik heb. En het is grillig: het ene moment ontvang je roem, het andere moment voel je afwijzing en denk je: ze willen míj niet. Ik identificeer mezelf vaak met wat ik doe, omdat ik in mijn muziek ook laat zien wie ik vanbinnen ben. Maar dat is kwetsbaar. En eenzaam. Want, ik ben toch meer dan de artiest?”

Ik zie Elskes worsteling, maar ook de zin die ze heeft in haar optreden voor The Passion. Ik zie ernaar uit om haar straks te zien stralen op dat podium! Ze zal een prachtige Maria vertolken, dat weet ik zeker. Eén die de grenzen van Friesland ver overstijgt.

Fotografie: Inge Kooijman

Elske DeWall (31 jaar) is singer/songwriter. Minella ontmoette haar in het kader van de vaste rubriek in Eva Magazine: Minella Meets. Voor deze rubriek gaat hoofdredacteur Minella in gesprek met spraakmakende vrouwen en loopt even met hen mee op hun plekje in deze wereld. Ze doet dit aan de hand van de regels uit het ‘Onze Vader’. Hoe kleurt iedereen dit gebed?