Eva Logo
19 april 2017

Joke Buis: 'Ik liet over me heen lopen'

Pesten treft in het diepste van je ziel. Je mag er niet zijn, is de boodschap. Het kan zelfs zo diep binnendringen dat je gaat geloven wat er gezegd wordt. Zangeres Joke Buis vertelde aan Eva hoe het pesten haar geraakt en gevormd heeft.

‘Vrees niet, houd goede moed’

Joke: “Het begon met gewone plagerijtjes, maar ik was een goed slachtoffer. Ik liet over me heenlopen. Thuis was ik mezelf: vrolijk, spontaan en een prater. Maar op school was ik timide, rustig en serieus. Vanaf groep 6 werd het pesten echt een ding. De kinderen werden groter en het werd gemener. Uitlachen en roddelen, zo dat ik het net wél kon horen. Ik was dik en lelijk. Dat zorgde er voor dat ik erg met mijn lichaam bezig was. Ik had een groot minderwaardigheidscomplex.

En ik geloofde terwijl de meeste niet geloofden. Thuis luisterde ik veel naar christelijke muziek en ik had een Ronduit agenda.

De eerste drie jaar van de middelbare school waren voor mij echt een bange tijd. Ik ging altijd met angst naar school. En onderweg naar huis kon er ook van alles gebeuren. Ze hitsten jongens tegen me op die me achtervolgden en uitscholden.

Op een gegeven moment liep ik nadat de pauze was afgelopen richting de klas. Ik was bang voor wat ze nu weer zouden zeggen, want ik was altijd de klos. Plotseling zong een lied van Johan de Heer door mijn hoofd: Vrees niet, houd goede moed! Er overviel mij op dat moment zo’n rust. God was bij me en ik hoefde niet bang te zijn! Door dit oude lied heb ik God echt ontmoet in het verdriet en de storm van het pesten. Daarna hield het pesten niet op, maar bij mij was er minder angst.

Ik merk nog steeds dat als ik ergens kom waar veel aanwezige mensen zijn, ik tegen mezelf moet zeggen dat ik me mag laten zien. Maar God heeft het verdriet gebruikt om me te maken tot wie ik ben.”

Omdat de liederen van Johannes de Heer zo’n grote rol spelen in het leven van Joke heeft ze inmiddels twee cd's uitgebracht met nieuwe arrangementen, de Johannes de Heer Studio Sessie 1 en 2. Info: www.jokebuis.nl

Beluister ook de uitzending van Open Huis Weekend waar Joke haar verhaal deed.