Eva Logo
1 mei 2017 in Uit & thuis

‘Die handicap is niet wie we zijn’

Een handicap hebben is niet altijd makkelijk, weet Marit Smit. "Weet je waarom niet? Omdat je vooral bezig bent met wat anderen van je vinden… En dat zou ik zo graag willen veranderen!"

Vraag het eens aan iemand; wat is het ergste aan die handicap? Ik denk dat de meesten niet eens hun eigen handicap zullen noemen. Maar wat dan wel? Voor mij is het toch vaak de omgeving. De wereld waarin we leven. Dat je altijd eerst mijn handicap ziet, en dan pas naar mij als persoon kijkt.

Als tiener vond ik dat zo erg! De enige reden dat ik toen een prothese droeg, was om ervoor te zorgen dat mensen niet zo naar mij staarden… Dat ze niet naar die missende hand keken, maar naar mij. Naar Marit. In die tijd deed ik veel aan dansen en zingen, dus ik stond regelmatig op een podium. En het gesmoes in het publiek, de wijzende vingers, het gegiechel… ik zag het allemaal. En het deed zoveel pijn! Konden mensen nou niet gewoon kijken naar het optreden dat we gaven?!

Tegenwoordig kan ik een stuk beter omgaan met starende blikken, wijzende vingers, en vervelende opmerkingen. Maar het blijft vervelend en ik wens het niemand toe. En dan is mijn missende hand nog niet eens zo’n heel aanwezig ding. Mijn vriendin Elianne zit in een rolstoel, en die krijgt nog veel meer shit over zich heen!

 Om dat te veranderen deed ik mee aan de Mis(s)verkiezing van Lucille Werner. Een verkiezing voor vrouwen met een handicap. Een verkiezing om te laten zien dat we zoveel meer zijn dan die handicap, dat die handicap niet is wie wij zijn! Ik hoop dat we door dit programma het beeld kunnen veranderen van die ‘zielige gehandicapte’. Dat is echt niet wie wij zijn. We zijn vrouwen, ondernemers, moeders, dansers, politici en nog veel meer! Geef ons een kans, kijk verder dan de beperking en zie wat er voor je staat. Een krachtige vrouw met een doel, een missie, en toevallig ook een handicap.

Ook stond ik op de cover van Eva. Super! Want juist dat soort dingen gaan ervoor zorgen dat een handicap steeds normaler is. Dat diversiteit iets moois is, iets om te omarmen! Helpen jullie er aan mee?

Lees ook: ‘Ik kon met mijn rolstoel vrijwel geen winkel binnen’

Beeld: Nienke van Denderen, Visagie: Frederiques Schenkels, Styling: Joselien Hoogendam. Tweede foto: Anoukfotografeert.nl