Icon--npo Icon--EO Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--pinterestCircle Icon--facebook Icon--facebookCircle Icon--twitter Icon--snapchat Icon--instagram Icon--clip Icon--whatsapp Icon--pinterest Eva Logo
1 mei 2017

‘Die handicap is niet wie we zijn’

Marit Smit is 'Eva van de maand' in de Eva van juli/augustus. Maar aankomende zaterdag is ze ook te zien op tv: als finalist bij de Mis(s)verkiezing. Op deze pagina blogt ze over haar miss-ie. “Die wijzende vingers, dat gegiechel… Konden mensen nou niet gewoon kijken naar het optreden dat we gaven?”

Een handicap hebben is niet altijd makkelijk. Weet je waarom niet? Omdat je vooral bezig bent met wat anderen van je vinden… En dat zou ik zo graag willen veranderen!

Vraag het eens aan iemand; wat is het ergste aan die handicap? Ik denk dat de meesten niet eens hun eigen handicap zullen noemen. Maar wat dan wel? Voor mij is het toch vaak de omgeving. De wereld waarin we leven. Dat je altijd eerst mijn handicap ziet, en dan pas naar mij als persoon kijkt.

Als tiener vond ik dat zo erg! De enige reden dat ik toen een prothese droeg, was om ervoor te zorgen dat mensen niet zo naar mij staarden… Dat ze niet naar die missende hand keken, maar naar mij. Naar Marit. In die tijd deed ik veel aan dansen en zingen, dus ik stond regelmatig op een podium. En het gesmoes in het publiek, de wijzende vingers, het gegiechel… ik zag het allemaal. En het deed zoveel pijn! Konden mensen nou niet gewoon kijken naar het optreden dat we gaven?!

Tegenwoordig kan ik een stuk beter omgaan met starende blikken, wijzende vingers, en vervelende opmerkingen. Maar het blijft vervelend en ik wens het niemand toe. En dan is mijn missende hand nog niet eens zo’n heel aanwezig ding. Mijn vriendin Elianne zit in een rolstoel, en die krijgt nog veel meer shit over zich heen!

 Om dat te veranderen doe ik mee aan de Mis(s)verkiezing van Lucille Werner. Een verkiezing voor vrouwen met een handicap. Een verkiezing om te laten zien dat we zoveel meer zijn dan die handicap, dat die handicap niet is wie wij zijn! Ik hoop dat we door dit programma het beeld kunnen veranderen van die ‘zielige gehandicapte’. Dat is echt niet wie wij zijn. We zijn vrouwen, ondernemers, moeders, dansers, politici en nog veel meer! Geef ons een kans, kijk verder dan de beperking en zie wat er voor je staat. Een krachtige vrouw met een doel, een missie, en toevallig ook een handicap.

Wil je mij helpen om dit aan Nederland te laten zien? Dat kan! Je kunt op mij stemmen door mijn naam (Marit) naar 4600 te smsen. Dit kan de hele week, en ook tijdens de live finale aanstaande zaterdag op SBS6. Maar het gaat natuurlijk ook verder dan stemmen. Kijk eens in je eigen omgeving. Hoe ga jij om met mensen die er anders uit zien? En denk je dat dat de goede manier is?

Ik ben heel erg trots op Eva, want binnenkort sta ik als model met een handicap op de cover van het tijdschrift. Super! Want juist dat soort dingen gaan ervoor zorgen dat een handicap steeds normaler is. Dat diversiteit iets moois is, iets om te omarmen! Helpen jullie er aan mee?

De Mis(s)verkiezing is zaterdagavond om 20.30 uur te zien bij SBS6.  Zie ook http://www.sbs6.nl/programmas/mis-s-verkiezing/

 

Beeld: Nienke van Denderen, Visagie: Frederiques Schenkels, Styling: Joselien Hoogendam. Tweede foto: Anoukfotografeert.nl