Eva Logo
24 mei 2017

Gênant!

“Wat je als ouder niet moet doen, is alleen maar over dat hek praten. Bespreek ook het mooie uitzicht.” Eline Hoogenboom, oprichter van Huis van Belle, geeft een mooie tip voor ouders die met hun kind willen praten over seks.

Dat dartelende kind uit Hooglied, hoogstwaarschijnlijk een tiener, kan niet wachten om haar ‘torens van borsten’ aan haar liefje te laten zien... Elke tiener van deze tijd zou er maar één woord voor hebben: GÊNAAAANT! Misschien moeten we dat ‘praten over seks’ ook niet al te zwaar zien. Ken je de uitdrukking show, don’t tell? Je kunt ervan uitgaan dat jongeren meer oppikken van wat ze zien en ervaren dan van wat ze horen. Ze kunnen heel goed Oost-Indisch doof zijn, maar wat populaire vloggers delen, daarvan onthouden ze elke seconde. Als jongere ben je op zoek naar rolmodellen die laten zien hoe het leven werkt. Dit blijkt uit allerlei onderzoeken. Wat seks betreft is het daarom superbelangrijk dat je als ouder naar je eigen houding kijkt. Wat laat jij zien als het gaat om knuffelen? Hoe praat je over je partner als hij of zij er niet bij is? Worden er over en weer seksgrapjes gemaakt? Het beeld dat ouders weergeven, is bepalend voor hoe jongeren naar relaties kijken. Je kent misschien de uitspraak: ‘het beste wat een vader voor zijn dochter kan doen, is van haar moeder houden.’ Hierin kun je laten zien dat een relatie om meer dan seks gaat. Ook als je gescheiden en/of single ouder bent. Je vraagt je dan misschien af hoe je een voorbeeld kunt zijn, na alle gebrokenheid die zichtbaar is geworden. Juíst dan kun je laten zien in vriendschappen en relaties met mensen om je heen dat intimiteit uit zoveel meer bestaat dan seks: je hart durven laten zien, genieten van gezelschap, voor elkaar zorgen. Deze dingen zitten ook in vriendschap. Ook je gemis mag je best tonen aan je kind(eren).

Ooit woonde ik op twintig hoog. Ik had prachtig uitzicht over Utrecht en omstreken. Maar ik had enorme hoogtevrees. Gelukkig zat er een hek van meer dan een meter hoog voor mijn raam. Wat je als ouder niet moet doen, is alleen maar over dat hek praten. Bespreek ook het mooie uitzicht, waar je kind allang naar uitkijkt of al over fantaseert. Wees niet naïef. Als ouder mag je zeker ook hekjes neerzetten. Vaak zie ik ouders die dat niet durven, omdat het kind zo’n grote mond heeft of eigen verantwoordelijkheid wil. Maar als je nog jong bent, kun je zoveel eigen verantwoordelijkheid nou eenmaal nog niet aan. Durf hekjes te plaatsen en bespreek met veel plezier het uitzicht. 

 

Vraag gratis S(n)eks aan!

Bovenstaand artikel is terug te vinden in het boekje S(n)eks: een boekje dat je helpt om met je kinderen het gesprek aan te gaan over seks. Dit boekje kun je gratis aanvragen! Klik hier als je het boekje thuis wilt ontvangen.

 

Eline Hoogenboom is oprichter van Huis van Belle, een platform voor tienermeiden. De nieuwste editie van het Belle-blad gaat ook over seks: hier lees je hier meer over.