Eva Logo
18 mei 2017

Gods stem verstaan: ‘Je moet wel op de juiste frequentie afstemmen’

Geheel onverwacht sprak God in het leven van schrijfster Jolande Bijl: “Ik voelde voor het eerst hoe dichtbij die grote God is.” Naar dit gevoel verlangen we allemaal wel eens. Maar hoe herken je Gods stem? Predikant en theoloog Jos Douma geeft een aantal handvatten.

Jolande Bijl: “We waren bijna negentien jaar getrouwd, hadden vier kinderen en allebei een goede baan. Toch was het plaatje minder perfect dan het leek: in ons huwelijk groeiden we steeds verder uit elkaar. Op een gegeven moment waren we in zo’n lastige situatie beland dat ik geen andere oplossing zag dan te scheiden.”

Kapot

“Iedereen in mijn omgeving zei: ‘Jij bent zo’n sterke vrouw, jij redt het wel!’ Maar vanbinnen voelde ik me helemaal geen sterke vrouw. Ik voelde me kapot.”

“Ik ging naar onze kerkelijke leiders om hen op de hoogte te brengen van de beslissing om uit elkaar te gaan. Hoewel ik heel zeker was over dit besluit, onderging ik tijdens dit gesprek, terwijl ik hen probeerde te overtuigen waarom scheiden echt de beste optie was, opnieuw het keuzeproces. Ik voelde dat er aan me getrokken werd.”

Geen uitweg

“Eigenlijk wilde ik helemaal niet scheiden, omdat ik ergens wel wist dat God dat niet goed vond, maar ik zag geen andere uitweg. ‘Volg ik mijn geweten of kies ik voor mijn eigen geluk, met de kans om God ook kwijt te raken?’ dacht ik. Ik kreeg een vreemde gedachte: ‘Wat zou ik doen als ik nu wist dat ik er volgend jaar niet meer zou zijn? Zou ik dan toch proberen mijn huwelijk te redden?’”

Gedachtelezen

“Een van de kerkelijke leiders keek me aan en zei: ‘De Heer laat me iets zien. Hij vraagt je: ‘Wat zou je doen als je er volgend jaar niet meer zou zijn?’ Verbaasd sprong ik op: ‘Kan jij gedachtelezen?’ riep ik uit.”

“Op dat moment voelde ik voor het eerst hoe dichtbij God is. Het raakte me dat die grote God zo nauw betrokken is in mijn leven en dat Hij zelfs weet wat ik denk! Ondanks mijn eerdere stellige besluit, heb ik samen met de kerkelijke leiders gebeden om een wonder om mijn huwelijk te redden.”

“Dat wonder gebeurde: God gaf herstel. Er was een pijl door mijn hart geschoten. Vanaf toen wilde ik leren Gods stem beter te verstaan, en ben ik me er meer en meer in gaan verdiepen.”

Dichtbij

“Uiteindelijk is mijn huwelijk toch stukgelopen en zijn mijn ex en ik uit elkaar gegaan. Dit veranderde echter niks aan de impact van deze bijzondere ervaring. Juist toen het moeilijk was, ervoer ik opnieuw hoe dichtbij en troostrijk God is. Vroeger betrok ik God af en toe wel in mijn leven maar nu leef ik echt met God, en dat wens ik iedereen toe!”

Misverstand

“Het is een groot misverstand dat God niet meer spreekt omdat we tegenwoordig de Bijbel hebben,” zegt predikant en theoloog Jos Douma. “God is altijd een communicatieve God geweest en Hij stopt niet zomaar met spreken.”

“Er zijn veel mensen die wel geloven dat God spreekt, maar niet tegen hen. Ze zouden niet bijzonder genoeg zijn. Maar God spreekt in de Bijbel juist tot heel gewone mensen, dus je mag er best op vertrouwen dat God het verlangen heeft om met jou te spreken! Ik gebruik graag Psalm 25 bij dit onderwerp: daar staat dat we als Gods schapen Zijn stem herkennen.”

Bijbel

God kan, zoals bij Jolande, spreken door je gedachten of door andere mensen. Iedereen kent wel dat gevoel als iemand onverwacht precies zegt wat je nodig hebt. Maar er zijn ook andere manieren. Douma noemt er een aantal: “Het begint vaak heel gewoon bij de Bijbel. Een vertrouwde tekst kan bijvoorbeeld opeens een nieuwe klank krijgen.”

Stille stem

“Een andere manier is de Geest waardoor God kan spreken, ook wel eens de ‘stille stem van God’ genoemd, zoals in het verhaal van de jonge Samuël. We moeten stil worden om die stem te verstaan. Hij spreekt op een zachte, tedere manier.”

Gevoel

“Wij zijn vaak heel rationeel ingesteld en vertrouwen op ons verstand. God spreekt echter ook door gevoel. Als je een heel sterk gevoel hebt dat je iets op een bepaalde manier moet doen, kan dat ook Gods stem zijn.”

“Tot slot wijzen omstandigheden soms een duidelijke weg. Als er bijvoorbeeld lang geen geld is voor een bepaalde keuze, en er komt opeens wel geld beschikbaar, mag je ook daarin Gods leiding zien.”

Dromen en visoenen

“Er zijn ontzettend veel andere manieren waarop God kan spreken,” vertelt Douma. “Zo kan Hij ook gebruik maken van dromen of visioenen.” Daar weet Jolande ook meer over: ze schreef het boek Je dromen begrijpen.

Net als Douma, benadrukt ze dat de God uit de Bijbel, nog steeds dezelfde God is. “In dromen en visioenen communiceert God vaak via symbolen. Denk maar aan het visioen van Petrus (Handelingen 10), waarin hem wordt duidelijk gemaakt dat Gods reddingsplan niet alleen voor Israël is, maar voor de hele wereld.” 

Radio

Jolande vergelijkt het verstaan van Gods stem met een radio: er wordt continu van alles uitgezonden, maar je moet het toestel wel op de juiste frequentie afstemmen. Breng regelmatig tijd met God door en je zult merken dat je Gods stem steeds beter leert te verstaan!

De Bijbelteksten uit dit artikel zijn geciteerd uit de Nieuwe Bijbelvertaling.

Jolande Bijl, Je dromen begrijpen: God spreekt. Ook als je slaapt.