Eva Logo
19 mei 2017

Hype van de week: spinners

Als je de afgelopen dagen niet op Madagaskar of de Kangoeroe-eilanden hebt gezeten, ken je dit apparaatje vast: de fidget spinner. Elk kind, buurkind, neefje, nichtje, vriendje of vriendinnetje loopt ermee rond (of zeurt erom ;-). Wat is de spinner precies? En wat kun je ermee?

• De fidget spinner is een draaischijf met kogellagers, en daaromheen drie ‘wieken’. Die wieken kunnen minutenlang rond’spinnen’ en je kunt er zo allerlei kunstjes mee doen.

• Het gevalletje is in 1993 bedacht door de Amerikaanse Catherine Hettinger. Haar zoontje had adhd: het rollende apparaatje heeft als doel om de concentratie bij kinderen met autisme, adhd of add te verhogen.

• Catherine vroeg er patent op aan, maar geen enkel bedrijf had interesse.

• In 2005 verliep haar patent, en tadáá, een paar jaar later stapte iemand alsnog in het gat en de spinner werd een hype. Best sneu.

• De spinners zijn momenteel op veel plaatsen uitverkocht. Je kunt ze nog wel online bestellen via Ali Baba, maar dan heb je ‘m pas over een week of twee in huis. “En dat wil ik niet, want ik wil hem nú!,” hoorden we een kind in onze omgeving zeggen.

• Op een aantal scholen geldt een verbod op de spinner, omdat het gebruik ervan tijdens de les zou afleiden. Wat denk jij: verhogen deze apparaatjes de concentratie of leiden ze af? We zijn benieuwd.